My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 

PRINT

13-Page PDF
Handout

  

LISTEN

MP3 (2:00 - 958KB)

QUIZZES

Fill-in-the-blank 

Matching  

Hangman  

Flash cards

QUIZZES

Sentence jumble

Missing words

No letters

Crossword


        

Bollywood Awards Show Closes in Toronto (27th June, 2011)


 

The North American debut of India’s version of the Academy Awards has ended in an extravagant closing ceremony. Bollywood’s A-listers attended the 12th International Indian Film Academy awards in Toronto, Canada, and hailed it as a huge success. Up to 22,000 fans attended the show to see their favourite Bollywood stars. Award-winning Indian heartthrob Arjun Rampal said he was thrilled with the fans’ reception, saying: “This is even better than being in India…I have never seen such energy and devotion. I don't think we would get such a warm welcome in any other part of the world.” Compere Anushka Sharma said she was a bundle of nerves on stage. “I almost had a blackout yesterday. I was so nervous,” she said.

The movies ‘Dabangg’ and ‘My Name is Khan’ were the big winners at the awards. The Best Actor went to Shah Rukh Khan for his role in My Name is Khan. The movie also picked up best director for Karan Johar. Veteran actor Sharmila Tagore scooped the award for Outstanding Achievement for her four decades in Indian film. Hollywood was also present at Bollywood’s big night. Oscar winner Hilary Swank told the audience she would like to be in a Bollywood movie and joked: "I am not a good singer though.” Ms Swank said: "I love all kinds of cinema and I think cinema brings people from around the world together.” Actor Cuba Gooding Jr was also on stage and said: “I love the way Bollywood films take their time to tell the stories well.”


WARM-UPS

1. BOLLYWOOD: Walk around the class and talk to other students about Bollywood. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

debut / India / extravagant / Academy Awards / huge success / stars / nerves / winners / best actor / outstanding achievement / audience / cinema / telling stories

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. ACADEMY AWARDS: Who would you give one to? Complete this table and show it to your partner(s). Change partners and share what you heard.

 

Who / What?

Why?

Best film

 

 

Best Actor

 

 

Best Actress

 

 

Best Director

 

 

Soundtrack

 

 

Outstanding Achievement

 

 

4. THE WOODS: Students A strongly believe Bollywood is best; Students B strongly believe Hollywood is.  Change partners again and talk about your conversations.

5. MOVIES: What makes a great movie? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners and share your rankings again.

  • the story
  • the seat you sit in to watch it
  • food and drink
  • the actors
  • who you watch it with
  • the soundtrack
  • the lights being on or off
  • the director

6. DEBUT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘debut’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Bollywood has decided never to use Toronto again for its awards show.

T / F

b.

Bollywood’s academy awards have been going for 12 years.

T / F

c.

The actor Arjun Rampal said being in India for the awards was better.

T / F

d.

The awards host Anushka Sharma fainted on stage.

T / F

e.

The same movie got the award for best actor and director.

T / F

f.

An actor got an award for her 50-years’ work in Indian movies.

T / F

g.

Hollywood actor Hilary Swank said she wants to be in a Bollywood film.

T / F

h.

Another Hollywood actor said Bollywood is good at telling stories.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

debut

a.

accomplishment

2

version

b.

welcome

3.

hailed

c.

part

4.

reception

d.

model

5.

compere

e.

extraordinary

6.

role

f.

relate

7.

picked up

g.

host

8.

outstanding

h.

premiere

9.

achievement

i.

praised

10.

tell

j.

won

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

ended in an extravagant

a.

nerves on stage

2

hailed it as a

b.

heartthrob

3.

Award-winning Indian

c.

in a Bollywood movie

4.

I have never seen such energy

d.

huge success

5.

she was a bundle of

e.

around the world together

6.

The movie also picked

f.

closing ceremony

7.

four decades in

g.

the stories well

8.

she would like to be

h.

and devotion

9.

cinema brings people from

i.

Indian film

10.

take their time to tell

j.

up best director

 


 
 

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

The North American debut of India’s (1) ____________ of the Academy Awards has ended in an extravagant (2) ____________ ceremony. Bollywood’s A-listers attended the 12th International Indian Film Academy awards in Toronto, Canada, and (3) ____________ it as a huge success. Up to 22,000 fans attended the show to see their favourite Bollywood stars. Award-winning Indian heartthrob Arjun Rampal said he was (4) ____________ with the fans’ reception, saying: “This is even better than being in India…I have never seen such energy and (5) ____________. I don't think we would get such a (6) ____________ welcome in any other part of the world.” Compere Anushka Sharma said she was a (7) ____________ of nerves on stage. “I almost had a (8) ____________ yesterday. I was so nervous,” she said.

 

 

 

warm
thrilled
closing
bundle
blackout
version
devotion
hailed

The movies ‘Dabangg’ and ‘My Name is Khan’ were the big (9) ____________ at the awards. The Best Actor went to Shah Rukh Khan for his (10) ____________ in My Name is Khan. The movie also (11) ____________ up best director for Karan Johar. Veteran actor Sharmila Tagore scooped the award for Outstanding Achievement for her four (12) ____________ in Indian film. Hollywood was also present at Bollywood’s big night. Oscar winner Hilary Swank told the (13) ____________ she would like to be in a Bollywood movie and joked: "I am not a good singer though.” Ms Swank said: "I love all kinds of cinema and I think cinema  (14) ____________ people from around the world together.” Actor Cuba Gooding Jr was also on (15) ____________ and said: “I love the way Bollywood films (16) ____________ their time to tell the stories well.”

 

 

audience
stage
role
decades
take
winners
brings
picked

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The North American ______________________ of the Academy Awards has ended in an extravagant closing ceremony. Bollywood’s A-listers attended the 12th International Indian Film Academy awards in Toronto, Canada, and ______________________ success. Up to 22,000 fans attended the show to see their favourite Bollywood stars. Award-winning Indian heartthrob Arjun Rampal said he was ______________________ reception, saying: “This is even better than being in India…I have never seen such energy and devotion. I don't think we would get ______________________ in any other part of the world.” Compere Anushka Sharma said she was ______________________ on stage. “I almost ______________________ yesterday. I was so nervous,” she said.

The movies ‘Dabangg’ and ‘My Name is Khan’ ______________________ at the awards. The Best Actor went to Shah Rukh Khan for his role in My Name is Khan. The movie ______________________ director for Karan Johar. Veteran actor Sharmila Tagore ______________________ for Outstanding Achievement for her four decades in Indian film. Hollywood was also present at Bollywood’s big night. Oscar winner Hilary Swank ______________________ would like to be in a Bollywood movie and joked: "I am not a good singer though.” Ms Swank said: "I love all kinds of cinema and I think cinema ______________________ the world together.” Actor Cuba Gooding Jr was also on stage and said: “I love the way Bollywood films ______________________ tell the stories well.”


 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘academy’ and ‘award’.

academy

award

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • version
  • huge
  • show
  • energy
  • warm
  • stage
  • big
  • picked
  • scooped
  • joked
  • brings
  • well

STUDENT BOLLYWOOD SURVEY

Write five GOOD questions about Bollywood in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BOLLYWOOD DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘Bollywood’?

c)

Do you think it’s a good idea for Bollywood to have its awards show in Toronto, Canada?

d)

Should Hollywood’s Oscars show be held somewhere else next – like Europe or Hong Kong?

e)

What do you think of awards shows?

f)

Academy Award winners get really excited at winning. Why?

g)

Do you ever get angry because the wrong person or film won the award?

h)

Would you prefer to attend the Hollywood awards or the Bollywood awards?

i)

Why do the fans get so excited and go so crazy?

j)

When was the last time you were a bundle of nerves?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

Who are your favourite actors and why?

c)

Do you think the director makes a big difference to a movie?

d)

Do you prefer the film movie or film? Why?

e)

What kind of movies would you star in if you were an actor?

f)

Would you be better suited to Hollywood or Bollywood?

g)

What are the differences between Hollywood and Bollywood movies?

h)

Do you think Bollywood and Hollywood actors lead similar lives?

i)

Do you love all kinds of cinema?

j)

What questions would you like to ask an academy award winner?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

The North American debut of India’s version of the Academy Awards has ended (1) ____ an extravagant closing ceremony. Bollywood’s A-listers attended the 12th International Indian Film Academy awards in Toronto, Canada, and (2) ____ it as a huge success. (3) ____ to 22,000 fans attended the show to see their favourite Bollywood stars. Award-winning Indian heartthrob Arjun Rampal said he was thrilled (4) ____ the fans’ reception, saying: “This is even better than being in India…I have never seen such energy and (5) ____. I don't think we would get such a warm welcome in any other part of the world.” Compere Anushka Sharma said she was a bundle of (6) ____ on stage. “I almost had a blackout yesterday. I was so nervous,” she said.

The movies ‘Dabangg’ and ‘My Name is Khan’ were the big winners at the awards. The Best Actor went to Shah Rukh Khan for his (7) ____ in My Name is Khan. The movie also (8) ____ up best director for Karan Johar. (9) ____ actor Sharmila Tagore scooped the award for Outstanding Achievement for her four decades in Indian film. Hollywood was also present at Bollywood’s big night. Oscar winner Hilary Swank told the (10) ____ she would like to be in a Bollywood movie and joked: "I am not a good singer though.” Ms Swank said: "I love all kinds of cinema and I think cinema (11) ____ people from around the world together.” Actor Cuba Gooding Jr was also on stage and said: “I love the way Bollywood films take their (12) ____ to tell the stories well.”

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

from

(b)

by

(c)

to

(d)

in

2.

(a)

rained

(b)

hailed

(c)

stoned

(d)

stormed

3.

(a)

Up

(b)

Along

(c)

Over

(d)

Down

4.

(a)

to

(b)

of

(c)

with

(d)

in

5.

(a)

devoted

(b)

devote

(c)

devotion

(d)

devoting

6.

(a)

nervy

(b)

nerves

(c)

nervous

(d)

nerve

7.

(a)

role

(b)

real

(c)

roll

(d)

rule

8.

(a)

took

(b)

gave

(c)

held

(d)

picked

9.

(a)

Veterinary

(b)

Veteran

(c)

Virtual

(d)

Vetted

10.

(a)

masses

(b)

crowd

(c)

spectators

(d)

audience

11.

(a)

shakes

(b)

gives

(c)

brings

(d)

shapes

12.

(a)

time

(b)

role

(c)

star

(d)

motion


 
 

WRITING

Write about Bollywood for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Bollywood. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. WORLD CINEMA: Make a poster about different cinema from around the world. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. BOLLYWOOD: Write a magazine article about Bollywood. Include imaginary interviews with people from Bollywood and Hollywood.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to a top Indian actor. Ask him/her three questions about his/her life as an actor. Give him/her three of your opinions on Bollywood (and Hollywood). Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.


 


 
 

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

F

b.

T

c.

F

d.

F

e.

T

f.

F

g.

T

h.

T

SYNONYM MATCH:

1.

debut

a.

premiere

2

version

b.

model

3.

hailed

c.

praised

4.

reception

d.

welcome

5.

compere

e.

host

6.

role

f.

part

7.

picked up

g.

won

8.

outstanding

h.

extraordinary

9.

achievement

i.

accomplishment

10.

tell

j.

relate

PHRASE MATCH:

1.

ended in an extravagant

a.

closing ceremony

2

hailed it as a

b.

huge success

3.

Award-winning Indian

c.

heartthrob

4.

I have never seen such energy

d.

and devotion

5.

she was a bundle of

e.

nerves on stage

6.

The movie also picked

f.

up best director

7.

four decades in

g.

Indian film

8.

she would like to be

h.

in a Bollywood movie

9.

cinema brings people from

i.

around the world together

10.

take their time to tell

j.

the stories well

GAP FILL:

Bollywood awards show closes in Toronto

The North American debut of India’s (1) version of the Academy Awards has ended in an extravagant (2) closing ceremony. Bollywood’s A-listers attended the 12th International Indian Film Academy awards in Toronto, Canada, and (3) hailed it as a huge success. Up to 22,000 fans attended the show to see their favourite Bollywood stars. Award-winning Indian heartthrob Arjun Rampal said he was (4) thrilled with the fans’ reception, saying: “This is even better than being in India…I have never seen such energy and (5) devotion. I don't think we would get such a (6) warm welcome in any other part of the world.” Compere Anushka Sharma said she was a (7) bundle of nerves on stage. “I almost had a (8) blackout yesterday. I was so nervous,” she said.

The movies ‘Dabangg’ and ‘My Name is Khan’ were the big (9) winners at the awards. The Best Actor went to Shah Rukh Khan for his (10) role in My Name is Khan. The movie also (11) picked up best director for Karan Johar. Veteran actor Sharmila Tagore scooped the award for Outstanding Achievement for her four (12) decades in Indian film. Hollywood was also present at Bollywood’s big night. Oscar winner Hilary Swank told the (13) audience she would like to be in a Bollywood movie and joked: "I am not a good singer though.” Ms Swank said: "I love all kinds of cinema and I think cinema (14) brings people from around the world together.” Actor Cuba Gooding Jr was also on (15) stage and said: “I love the way Bollywood films (16) take their time to tell the stories well.”

LANGUAGE WORK

1 - d

2 - b

3 - a

4 - c

5 - c

6 - b

7 - a

8 - d

9 - b

10 - d

11 - c

12 - a

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2019 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy


 
 
SHARE THIS LESSON: E-Mail RSS