My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 

PRINT

13-Page PDF
Handout

  

LISTEN

MP3 (1:55 - 922KB)

QUIZZES

Fill-in-the-blank 

Matching  

Hangman  

Flash cards

QUIZZES

Sentence jumble

Missing words

No letters

Crossword


        

Australia’s Most Wanted Captured (23rd March, 2012)


 

Australia’s most wanted man has been captured and arrested by police in New South Wales. Malcolm Naden, 38, had been on the run for seven years after being the main suspect in the murder of his cousin in 2005. He is also accused of a number of other crimes. The former fugitive avoided being caught by hiding in dense forests and living off the land. Mr Naden was found by police after a tip-off hiding in an abandoned house about 260 kilometers north of Sydney. It ended a long search for him that intensified in December when police say he shot and wounded an officer. Fifty policemen were assigned to hunt him down. Police found a weapon at the property but no shots were fired during his arrest.

Police Commissioner Andrew Scipione called Naden a “master bushman” for his ability to survive in the wild. He said it had been so difficult to catch Naden because of his knowledge of the largely uninhabited terrain he lived in. Scipione said: “He has been in this area for a number of years. He knows it better than the back of his hand.” New South Wales Premier Barry O’Farrell praised the police for their non-stop efforts, saying: “This arrest shows that the…police force always gets their man.” Naden’s lawyer Michael Jones said his client was in reasonable health but was very tired and slightly injured. “He's got serious bite marks on both legs inflicted by police dogs at the time of his arrest,” Jones said.

WARM-UPS

1. FUGITIVES: Walk around the class and talk to other students about fugitives. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.
2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

most wanted / arrested / main suspect / accused / hiding / a long search / weapon / master bushman / survive in the world / uninhabited / non-stop efforts / injured

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.
3. SURVIVE: What do you need to survive in these situations? Complete this table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

 

Things needed

Why you can(not) do it

The desert

 

 

The jungle

 

 

Exams

 

 

8 hours of shopping

 

 

On Antarctica

 

 

15 visits to the dentist

 

 

4. SURVIVAL: Students A strongly believe we should all learn wilderness survival skills at school; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.
5. IN THE WILD: Where could you best survive with no money? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners and share your rankings again.

  • mountains
  • jungle
  • desert
  • prison
  • polar region
  • underground cave
  • war zone
  • city

6. ARRESTED: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘arrested’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING


1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A neighbourhood watch group captured Australia’s most wanted man.

T / F

b.

The man is wanted for the murder of his entire family.

T / F

c.

The man spent the past seven years living in forests.

T / F

d.

Five hundred police officers have looked for the man since December.

T / F

e.

A police officer recognized the suspect from the back of his hand.

T / F

f.

A police chief suggested the arrest showed how good his officers were.

T / F

g.

The captured man’s health wasn’t too bad.

T / F

h.

The man was bitten on both legs by police dogs during his arrest.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

captured

a.

commended

2.

main

b.

deserted

3.

dense

c.

expert

4.

abandoned

d.

principal

5.

property

e.

satisfactory

6.

master

f.

caught

7.

terrain

g.

a little

8.

praised

h.

house

9.

reasonable

i.

countryside

10.

slightly

j.

thick

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

captured and

a.

run for seven years

2.

on the

b.

health

3.

He is also accused of a

c.

were fired

4.

found by police after

d.

terrain

5.

no shots

e.

arrested by police

6.

his ability to survive

f.

of his hand

7.

the largely uninhabited

g.

number of other crimes

8.

He knows it better than the back

h.

gets their man

9.

the…police force always

i.

a tip-off

10.

his client was in reasonable

j.

in the wild



 
 

WHILE READING / LISTENING


GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.


Australia’s most wanted man has been captured and                 (1) ____________ by police in New South Wales. Malcolm Naden, 38, had been on the run for seven years after being the            (2) ____________ suspect in the murder of his cousin in 2005. He is also (3) ____________ of a number of other crimes. The former fugitive avoided being caught by hiding in                                (4) ____________ forests and living off the land. Mr Naden was found by police after a tip-off hiding in an                                 (5) ____________ house about 260 kilometers north of Sydney. It ended a long search for him that (6) ____________ in December when police say he shot and wounded an officer. Fifty policemen were assigned to hunt him (7) ____________. Police found a weapon at the property but no shots were fired             (8) ____________ his arrest.

 

 

intensified
dense
accused
down
arrested
abandoned
during
main

Police Commissioner Andrew Scipione called Naden a               “(9) ____________ bushman” for his ability to                        (10) ____________ in the wild. He said it had been so difficult to catch Naden because of his knowledge of the largely uninhabited (11) ____________ he lived in. Scipione said: “He has been in this area for a number of years. He knows it better than the     (12) ____________ of his hand.” New South Wales Premier Barry O’Farrell (13) ____________ the police for their non-stop        (14) ____________, saying: “This arrest shows that the…police force always gets their man.” Naden’s lawyer Michael Jones said his client was in (15) ____________ health but was very tired and slightly injured. “He's got serious bite marks on both legs         (16) ____________ by police dogs at the time of his arrest,” Jones said.

 

 

reasonable
back
survive
efforts
master
inflicted
terrain
praised

LISTENING – Listen and fill in the gaps


Australia’s most wanted man has been ______________________ by police in New South Wales. Malcolm Naden, 38, had been on the run for seven years after ______________________ in the murder of his cousin in 2005. He is also accused of a number of other crimes. ______________________ avoided being caught by hiding in dense forests and living off the land. Mr Naden was found by police ______________________ in an abandoned house about 260 kilometers north of Sydney. It ended a long search for him ______________________ December when police say he shot and wounded an officer. Fifty policemen were ______________________ him down. Police found a weapon at the property but no shots were fired during his arrest.


Police Commissioner Andrew Scipione called Naden a __________________ his ability to survive in the wild. He said it had been so difficult to catch Naden because of his knowledge of the ______________________ terrain he lived in. Scipione said: “He has been in this area for a number of years. He knows it better than the ______________________.” New South Wales Premier Barry O’Farrell praised the police for their non-stop efforts, saying: “This arrest shows that the…police ______________________ their man.” Naden’s lawyer Michael Jones said his client was in reasonable health but was very tired and slightly injured. “He's ______________________ marks on ______________________ by police dogs at the time of his arrest,” Jones said.


 
 

AFTER READING / LISTENING


1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘capture’ and ‘arrest’.

capture

arrest
 
 
 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?
4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.
5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • run
  • cousin
  • dense
  • 260
  • shot
  • fired
  • master
  • largely
  • hand
  • praised
  • man
  • dogs

FUGITIVES SURVEY


Write five GOOD questions about fugitives in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.
When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1
_____________

STUDENT 2
_____________

STUDENT 3
_____________

Q.1.
 

 

 

 

Q.2.
 

 

 

 

Q.3.
 

 

 

 

Q.4.
 

 

 

 

Q.5.
 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.


 
 

FUGITIVES DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘fugitive’?

c)

What do you think about what you read?

d)

Who is the most wanted person in your country?

e)

What would it be like to be on the run for so many years?

f)

Could you survive in the wild?

g)

What do you think Naden did every day?

h)

Would you like to take part in a hunt for a fugitive?

i)

Where would you hide if you had to?


-----------------------------------------------------------------------------



STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

How are your survival abilities?

c)

Which area do you know better than the back of your hand?

d)

Do you think Naden liked living in forests for so many years?

e)

Should more money be offered by the police for information on fugitives?

f)

How do you think Naden felt at being captured?

g)

Who is the biggest fugitive in the world at the moment?

h)

What would you do in the first few days of living in the wild?

i)

What questions would you like to ask Malcolm Naden?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE


Australia’s most wanted man has been captured and arrested by police in New South Wales. Malcolm Naden, 38, had been on the (1) ____ for seven years after being the (2) ____ suspect in the murder of his cousin in 2005. He is also accused (3) ____ a number of other crimes. The former fugitive avoided being caught by hiding in dense forests and living off the land. Mr Naden was found by police after a tip-(4) ____ hiding in an abandoned house about 260 kilometers north of Sydney. It ended a long search for him that (5) ____ in December when police say he shot and wounded an officer. Fifty policemen were assigned to hunt him down. Police found a weapon at the (6) ____ but no shots were fired during his arrest.
Police Commissioner Andrew Scipione called Naden a “(7) ____  bushman” for his ability to survive in the wild. He said it had been (8) ____ difficult to catch Naden because of his knowledge of the largely uninhabited terrain he lived in. Scipione said: “He has been in this area for a number of years. He knows it better than the back of his (9) ____.” New South Wales Premier Barry O’Farrell praised the police for their (10) ____-stop efforts, saying: “This arrest shows that the…police force always gets their man.” Naden’s lawyer Michael Jones said his client was in         (11) ____ health but was very tired and slightly injured. “He's got serious bite marks on both legs inflicted (12) ____ police dogs at the time of his arrest,” Jones said.
Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

hop

(b)

jog

(c)

fly

(d)

run

2.

(a)

main

(b)

mainstream

(c)

mainly

(d)

mains

3.

(a)

for

(b)

of

(c)

from

(d)

by

4.

(a)

on

(b)

up

(c)

off

(d)

over

5.

(a)

intensive

(b)

intensifies

(c)

intensified

(d)

intensively

6.

(a)

promptly

(b)

property

(c)

properly

(d)

prosperity

7.

(a)

muster

(b)

mister

(c)

mostly

(d)

master

8.

(a)

so

(b)

such

(c)

as

(d)

is

9.

(a)

eyes

(b)

hand

(c)

back

(d)

brain

10.

(a)

not

(b)

nine

(c)

no

(d)

non

11.

(a)

reasons

(b)

reasoning

(c)

reasonable

(d)

reasoned

12.

(a)

by

(b)

at

(c)

so

(d)

of


 
 

WRITING


Write about fugitives for 10 minutes. Correct your partner’s paper.
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.
2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the world’s fugitives. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.
3. FUGITIVES: Make a poster about fugitives. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?
4. ON THE RUN: Write a magazine article about being on the run in the wild. Include imaginary interviews with a survival expert and a fugitive
Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).
5. LETTER: Write a letter to a police boss. Ask him/her three questions about fugitives. Give him/her three ideas on how to catch them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.


 


 
 

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

F

b.

F

c.

T

d.

F

e.

F

f.

T

g.

T

h.

T

SYNONYM MATCH:

1.

captured

a.

caught

2.

main

b.

principal

3.

dense

c.

thick

4.

abandoned

d.

deserted

5.

property

e.

house

6.

master

f.

expert

7.

terrain

g.

countryside

8.

praised

h.

commended

9.

reasonable

i.

satisfactory

10.

slightly

j.

a little

PHRASE MATCH:

1.

captured and

a.

arrested by police

2.

on the

b.

run for seven years

3.

He is also accused of a

c.

number of other crimes

4.

found by police after

d.

a tip-off

5.

no shots

e.

were fired

6.

his ability to survive

f.

in the wild

7.

the largely uninhabited

g.

terrain

8.

He knows it better than the back

h.

of his hand

9.

the…police force always

i.

gets their man

10.

his client was in reasonable

j.

health

GAP FILL:

Australia’s most wanted captured

Australia’s most wanted man has been captured and (1) arrested by police in New South Wales. Malcolm Naden, 38, had been on the run for seven years after being the (2) main suspect in the murder of his cousin in 2005. He is also (3) accused of a number of other crimes. The former fugitive avoided being caught by hiding in (4) dense forests and living off the land. Mr Naden was found by police after a tip-off hiding in an (5) abandoned house about 260 kilometers north of Sydney. It ended a long search for him that (6) intensified in December when police say he shot and wounded an officer. Fifty policemen were assigned to hunt him (7) down. Police found a weapon at the property but no shots were fired (8) during his arrest.
Police Commissioner Andrew Scipione called Naden a “(9) master bushman” for his ability to (10) survive in the wild. He said it had been so difficult to catch Naden because of his knowledge of the largely uninhabited (11) terrain he lived in. Scipione said: “He has been in this area for a number of years. He knows it better than the (12) back of his hand.” New South Wales Premier Barry O’Farrell (13) praised the police for their non-stop (14) efforts, saying: “This arrest shows that the…police force always gets their man.” Naden’s lawyer Michael Jones said his client was in (15) reasonable health but was very tired and slightly injured. “He's got serious bite marks on both legs (16) inflicted by police dogs at the time of his arrest,” Jones said.
LANGUAGE WORK

1 - d

2 - a

3 - b

4 - c

5 - c

6 - b

7 - d

8 - a

9 - b

10 - d

11 - c

12 - a

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2019 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy


 
 
SHARE THIS LESSON: E-Mail RSS