My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
40+ activities for this lesson
 LEVEL 6  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 4
   Level 5


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (USA)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (4 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

No frying eggs in Death Valley, says park (13th July, 2013)

Officials at the Death Valley National Park have appealed to visitors to refrain from trying to fry eggs on rocks or the ground. The park has been inundated with visitors trying to test the theory that it is hot enough to fry an egg ever since a park employee posted a video on YouTube of her attempts to do so. The online clip, together with soaring temperatures nearing 50°C and the centennial on Wednesday of the hottest temperature ever recorded on Earth, encouraged many people to try their own experiment, with messy results. Park cleaners are being kept busy cleaning up egg shells, discarded egg cartons, and the foul-smelling goo from hundreds of unsuccessful attempts at a sunny-side up under the sun.


 

Park rangers urged people on their Facebook page to not fry eggs. It read: "An employee's posting of frying an egg in a pan in Death Valley was intended to demonstrate how hot it can get here, with the recommendation that if you do this, use a pan or tin foil and properly dispose of the contents. However, the…maintenance crew has been busy cleaning up eggs cracked directly on the sidewalk, including egg cartons and shells strewn across the parking lot." It added: "Please put trash in the garbage or recycle bins provided and don't crack eggs on the sidewalks." A comment on the park's YouTube page stated how hot it got in Saudi Arabia, joking that, "you can throw a chicken in the air and you will catch it cooked".

Sources:
http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-ln-death-valley-eggs-20130710,0,3404434.story
http://www.nbcnews.com/travel/death-valley-cracks-down-sidewalk-egg-frying-6C10584226


 

WARM-UPS

1. FRIED EGGS: Students walk around the class and talk to other students about fried eggs. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

Death Valley / visitors / frying eggs / theory / temperatures / experiment / messy / demonstrate / recommendation / tin foil / maintenance / recycle bins / sidewalk

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. EGGS: Complete this table with your partner(s). Make instructions on how to cook the following. Change partners share what you wrote. Are your instructions identical?

 

Cooking

Presentation

Fried

 

 

Boiled

 

 

Scrambled

 

 

Omelette

 

 

Poached

 

 

Other ____

 

 

4. LITTERING: Students A strongly believe people should go to prison for littering in parks; Students B strongly disagree.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. IN THE KITCHEN: Rank these and share your rankings with your partner. Put what you most like to make at the top. Change partners often and share your rankings.

  • fried eggs
  • salad
  • toast
  • a sandwich
  • pasta
  • a rice dish
  • a microwave meal
  • pizza

6. NATIONAL PARK: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'national park'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Cooking with eggs has been totally banned in Death Valley.

T / F

b.

Visitors have been trying to fry eggs on rocks in the Death Valley park.

T / F

c.

The article said the temperature in Death Valley last week was 50°C.

T / F

d.

Park cleaners have been cleaning up failed fried-egg attempts.

T / F

e.

A video was made to show how hot Death Valley is, not how to cook.

T / F

f.

A parking area at the park was littered with egg shells and egg cartons.

T / F

g.

A problem is that the park has no garbage cans / rubbish bins.

T / F

h.

If you throw a chicken in the air in Saudi Arabia, it will cook in the air.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

officials

a.

flooded

2.

appealed to

b.

throw away

3.

inundated

c.

failed

4.

encouraged

d.

supplied

5.

unsuccessful

e.

representatives

6.

intended

f.

scattered

7.

recommendation

g.

urged

8.

dispose

h.

implored

9.

strewn

i.

suggestion

10.

provided

j.

meant

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

refrain from

a.

of the contents

2.

the theory that it is

b.

goo

3.

soaring

c.

how hot it can get

4.

foul-smelling

d.

side up

5.

unsuccessful attempts at a sunny-

e.

on the sidewalks

6.

intended to demonstrate

f.

hot enough to fry an egg

7.

properly dispose

g.

cartons

8.

egg

h.

temperatures nearing 50°C

9.

strewn across

i.

trying to fry eggs

10.

don't crack eggs

j.

the parking lot





 

GAP FILL

Officials at the Death Valley National Park have (1) ____________ to visitors to (2) ____________ from trying to fry eggs on rocks or the ground. The park has been (3) ____________ with visitors trying to test the (4) ____________ that it is hot enough to fry an egg ever since a park employee posted a video on YouTube of her attempts to do so. The online clip, together with (5) ____________ temperatures nearing 50°C and the centennial on Wednesday of the hottest temperature ever recorded on Earth, encouraged many people to try their own experiment, with (6) ____________ results. Park cleaners are being kept busy cleaning up egg shells, discarded egg cartons, and the (7) ____________ -smelling (8) ____________ from hundreds of unsuccessful attempts at a sunny-side up under the sun.

 

 

soaring
foul
theory
refrain
goo
appealed
messy
inundated

Park rangers (9) ____________ people on their Facebook page to not fry eggs. It read: "An employee's posting of frying an egg in a pan in Death Valley was (10) ____________ to demonstrate how hot it can get here, with the recommendation that if you do this, use a pan or tin (11) ____________ and properly (12) ____________ of the contents. However, the…maintenance crew has been busy cleaning up eggs cracked (13) ____________ on the sidewalk, including egg cartons and shells strewn across the parking lot." It added: "Please put trash in the garbage or recycle bins (14) ____________ and don't crack eggs on the sidewalks." A comment on the park's YouTube page stated how hot it got in Saudi Arabia, (15) ____________ that, "you can throw a chicken in the air and you will (16) ____________ it cooked".

 

directly
joking
dispose
intended
catch
urged
provided
foil





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

The park has been inundated with visitors trying to _____

 

a.  test the theories
b.  test the theorise
c.  test the theory
d.  test the theoretical

2)

the centennial on Wednesday of the hottest ______

 

a.  temperature never recorded
b.  temperature ever recorded
c.  temperature even recorded
d.  temperature event recorded

3)

encouraged many people to try their own experiment, ______

 

a.  with messy results
b.  with mess sea results
c.  with messed results
d.  with messed up results

4)

discarded egg cartons, and the ______

 

a.  foul-smelling glue
b.  foul-smelling geek
c.  foul-smelling goof
d.  foul-smelling goo

5)

hundreds of unsuccessful attempts at ______

 

a.  a sunny-egg up
b.  a sunny-fried up
c.  a sunny-side up
d.  a sunny-yolk up

6)

An employee's posting of frying ______

 

a.  an egg inner pan
b.  an egg in the pan
c.  an egg in any pan
d.  an egg in a pan

7)

if you do this, use a pan or tin foil and properly dispose ______

 

a.  of the contents
b.  of the con tents
c.  of the contains
d.  of the content

8)

egg cartons and shells strewn across ______

 

a.  the parking lots
b.  the parking a lot
c.  the parking allot
d.  the parking lot

9)

Please put trash in the garbage or ______

 

a.  recycle bins provider
b.  recycle bins provided
c.  recycle bins provides
d.  recycle bins providing

10)

you can throw a chicken in the air and you will ______

 

a.  catch it roasted
b.  catch it cooked
c.  catch it basted
d.  catch it boneless

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Officials at the Death Valley National Park (1) ___________________ to refrain from trying to fry eggs on rocks or the ground. The park has been inundated with visitors trying (2) ___________________ that it is hot enough to fry an (3) ___________________ employee posted a video on YouTube of her attempts to do so. The online clip, together with soaring temperatures (4) ___________________ centennial on Wednesday of the hottest temperature ever recorded on Earth, encouraged many people to try their own experiment, (5) ___________________. Park cleaners are being kept busy cleaning up egg shells, discarded egg cartons, and the foul-smelling goo from hundreds of unsuccessful attempts (6) ___________________ under the sun.

Park rangers (7) ___________________ Facebook page to not fry eggs. It read: "An employee's posting of frying an egg in a pan in Death Valley was intended to demonstrate (8) ___________________ here, with the recommendation that if you do this, use a pan or tin foil and properly  (9) ___________________. However, the…maintenance crew has been busy cleaning up eggs cracked (10) ___________________, including egg cartons and shells strewn across the parking lot." It added: "Please put trash in the garbage or (11) ___________________ and don't crack eggs on the sidewalks." A comment on the park's YouTube page stated how hot it got in Saudi Arabia, joking that, "you can throw a chicken in the air and (12) ___________________ ".





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who asked people not to fry eggs?

2.

What were people testing?

3.

How hot was it in the park?

4.

How many years ago was the hottest-ever temperature recorded?

5.

What didn't smell so good?

6.

What did the video attempt to do?

7.

What did the park suggest using instead of a pan?

8.

Who has been cleaning up the mess?

9.

Where did the park say not to crack eggs?

10.

Will a chicken cook in mid-air in Saudi Arabia?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who asked people not to fry eggs?

6.

What did the video attempt to do?

 

a) a hotel
b) workers at a park in Death Valley
c) park visitors
d) health officials

 

a) explain how hot the park gets
b) explain what the best frying pan is
c) warn people against bringing eggs
d) tell people to bring enough eggs

2.

What were people testing?

7.

What did the park suggest using instead of a pan?

 

a) the patience of park workers
b) frying pans
c) a theory
d) new cooking oil

 

a) a saucepan
b) a barbeque set
c) a metal plate
d) tin foil

3.

How hot was it in the park?

8.

Who has been cleaning up the mess?

 

a) just over 50° Fahrenheit
b) almost 50° Fahrenheit
c) just over 50° Celsius
d) almost 50° Celsius

 

a) angry park visitors
b) animals
c) a maintenance team
d) ants

4.

How many years ago was the hottest-ever temperature recorded?

9.

Where did the park say not to crack eggs?

 

a) 10
b) 100
c) 1,000
d) 10,000

 

a) near animals
b) on cars
c) on picnic tables
d) on sidewalks

5.

What didn't smell so good?

10.

Will a chicken cook in mid-air in Saudi Arabia?

 

a) egg goo
b) omelettes
c) cooking oil
d) cooking

 

a) if it is covered in oil
b) no
c) a small chicken will
d) it will be half-cooked

ROLE PLAY

Role  A – Fried eggs

You think fried eggs are the best way to cook eggs. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these (and why): scrambled eggs, boiled eggs or omelettes.

Role  B – Scrambled eggs

You think scrambled eggs are the best way to cook eggs. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these (and why): fried eggs, boiled eggs or omelettes.

Role  C – Boiled eggs

You think boiled eggs are the best way to cook eggs. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these (and why): scrambled eggs, fried eggs or omelettes.

Role  D – Omelettes

You think omelettes are the best way to cook eggs. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these (and why): scrambled eggs, boiled eggs or fried eggs.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'death' and 'valley'.

death

valley

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • trying
  • since
  • clip
  • ever
  • messy
  • sun
  • posting
  • tin
  • contents
  • lot
  • crack
  • chicken

FRIED EGGS SURVEY

Write five GOOD questions about fried eggs in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

EGGS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'egg'?

c)

Do you think it can be hot enough to fry an egg?

d)

Which came first, the chicken or the egg?

e)

How important are eggs to you?

f)

What's the difference between white eggs and brown eggs?

g)

What do you know about the nutritional value of eggs?

h)

What's your favorite way of cooking eggs?

i)

Would you like to eat an egg fried in Death Valley?

j)

Are there any interesting customs in your country using eggs?

------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you think the boss said to the worker who posted the video?

c)

Should the worker be disciplined?

d)

What different uses are there for eggs?

e)

Do you like eggs from birds other than chickens?

f)

Do you prefer the egg white or the yolk?

g)

Do you usually buy free range eggs or those from battery chickens?

h)

What would your life be like without eggs?

i)

Do you like eating raw eggs?

j)

What questions would you like to ask a Death Valley park official?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Officials at the Death Valley National Park have (1) ____ to visitors to refrain from trying to fry eggs on rocks or the ground. The park has been (2) ____ with visitors trying to test the theory that it is hot enough to fry an egg ever since a park employee posted a video on YouTube of her attempts to do so. The online (3) ____, together with (4) ____ temperatures nearing 50°C and the centennial on Wednesday of the hottest temperature ever recorded on Earth, encouraged many people to try their own experiment, with (5) ____ results. Park cleaners are being kept busy cleaning up egg shells, discarded egg cartons, and the foul-smelling (6) ____  from hundreds of unsuccessful attempts at a sunny-side up under the sun.

Park rangers (7) ____ people on their Facebook page to not fry eggs. It read: "An employee's posting of frying an egg in a pan in Death Valley was (8) ____ to demonstrate how hot it can get here, with the recommendation that if you do this, use a pan or tin foil and (9) ____ dispose of the contents. However, the…maintenance crew has been busy cleaning up eggs cracked (10) ____ on the sidewalk, including egg cartons and shells strewn across the parking lot." It added: "Please put trash in the garbage or recycle bins (11) ____ and don't crack eggs on the sidewalks." A comment on the park's YouTube page stated how hot it got in Saudi Arabia, (12) ____ that, "you can throw a chicken in the air and you will catch it cooked".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

appeared

(b)

appalled

(c)

appraised

(d)

appealed

2.

(a)

endured

(b)

entranced

(c)

undulated

(d)

inundated

3.

(a)

pin

(b)

clip

(c)

motif

(d)

badge

4.

(a)

flying

(b)

floating

(c)

soaring

(d)

gliding

5.

(a)

messed

(b)

mess

(c)

messy

(d)

messes

6.

(a)

goo

(b)

glue

(c)

globule

(d)

granules

7.

(a)

flittered

(b)

urged

(c)

oiled

(d)

formatted

8.

(a)

intended

(b)

contended

(c)

amended

(d)

pretended

9.

(a)

proper

(b)

properly

(c)

prosper

(d)

propeller

10.

(a)

directive

(b)

directions

(c)

directly

(d)

directed

11.

(a)

warranted

(b)

garnished

(c)

provided

(d)

basted

12.

(a)

tricking

(b)

fooling

(c)

fibbing

(d)

joking

SPELLING

Paragraph 1

1.

eaeapdlp to visitors

2.

aenirrf from trying to fry eggs

3.

unndadeit with visitors

4.

ogiansr temperatures

5.

erdddisca egg cartons

6.

hundreds of unsuccessful eptsmtta

Paragraph 2

7.

denarettsmo how hot it can get

8.

with the eatmdnioornecm that…

9.

properly dpsieos of the contents

10.

tcnminnaaee crew

11.

in the garbage or rececly bins provided

12.

don't crack eggs on the adisklsew

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

recommendation that if you do this, use a pan or tin foil and properly dispose of the contents. However, the…maintenance

(    )

from trying to fry eggs on rocks or the ground. The park has been inundated with visitors trying to test the

(    )

crew has been busy cleaning up eggs cracked directly on the sidewalk, including egg cartons and shells strewn

(    )

of the hottest temperature ever recorded on Earth, encouraged many people to try their own experiment, with messy

1  )

Officials at the Death Valley National Park have appealed to visitors to refrain

(    )

across the parking lot." It added: "Please put trash in the garbage or recycle bins provided and don't crack

(    )

posting of frying an egg in a pan in Death Valley was intended to demonstrate how hot it can get here, with the

(    )

results. Park cleaners are being kept busy cleaning up egg shells, discarded egg

(    )

cartons, and the foul-smelling goo from hundreds of unsuccessful attempts at a sunny-side up under the sun.

(    )

theory that it is hot enough to fry an egg ever since a park employee posted a video on YouTube of her attempts to do

(    )

joking that, "you can throw a chicken in the air and you will catch it cooked".

(    )

Park rangers urged people on their Facebook page to not fry eggs. It read: "An employee's

(    )

eggs on the sidewalks." A comment on the park's YouTube page stated how hot it got in Saudi Arabia,

(    )

so. The online clip, together with soaring temperatures nearing 50°C and the centennial on Wednesday

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

From  http://www.BreakingNewsEnglish.com/1307/130713-fried_eggs.html

1.

to    visitors    to    Appealed    eggs    fry    to    trying    from   refrain.    

2.

inundated     been     has     park     The     visitors     with.    

3.

the     egg    to   is    theory   fry    hot   that    Test   an    enough     it.    

4.

experiment     to     try     Encouraged     their    many    own    people.    

5.

of   smelling   hundreds   attempts   -   from   unsuccessful   Foul   goo.    

6.

an     egg     in     a     pan     An     employee's     posting    of    frying.    

7.

get     Intended     how     can     demonstrate     it     here     to     hot.    

8.

pan     a     use     ,     this     do     you     If     foil     tin     or.    

9.

put     the     recycle     Please     in     or     trash     garbage     bins.    

10.

cooked    will   air   chicken   catch   and   in   Throw   it   you   the   a.

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Officials at the Death Valley National Park have appeared / appealed to visitors to refrain / retrain from trying to fry eggs on rocks or the ground. The park has been undulated / inundated with visitors trying to test the theory that it is hot enough to fry an egg even / ever since a park employee posted a video on YouTube of her attempts to do so. The online chip / clip, together with soaring / soar temperatures nearing 50°C and the centennial on Wednesday of the hottest temperature even / ever recorded on Earth, encouraged many people to try their own experiment, with messed / messy results. Park cleaners are being kept busy cleaning up egg shells, disgraced / discarded egg cartons, and the foul-smelling glue / goo from hundreds of unsuccessful attempts at a sunny-side up under the sun.

Park rangers urged / urging people on their Facebook page to not fry eggs. It read: "An employee's posting / pasting of frying an egg in a pan in Death Valley was intended / intention to demonstrate how hot / toasty it can get here, with the recommending / recommendation that if you do this, use a pan or tin foil and properly / probably dispose of the contents. However, the…maintenance crew has been busy cleaning up eggs cracked direction / directly on the sidewalk, including egg cartons and shells stewed / strewn across the parking lot." It added: "Please put trash in the garbage or recycle bins provided / provision and don't crack eggs on the sidewalks." A comment on the park's YouTube page stated how hot it got in Saudi Arabia, joking that, "you can throw a chicken in the air and you will catch it basted / cooked".

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ff_c__ls _t th_ D__th V_ll_y N_t__n_l P_rk h_v_ _pp__l_d t_ v_s_t_rs t_ r_fr__n fr_m try_ng t_ fry _ggs _n r_cks _r th_ gr__nd. Th_ p_rk h_s b__n _n_nd_t_d w_th v_s_t_rs try_ng t_ t_st th_ th__ry th_t _t _s h_t _n__gh t_ fry _n _gg _v_r s_nc_ _ p_rk _mpl_y__ p_st_d _ v_d__ _n Y__T_b_ _f h_r _tt_mpts t_ d_ s_. Th_ _nl_n_ cl_p, t_g_th_r w_th s__r_ng t_mp_r_t_r_s n__r_ng 50°C _nd th_ c_nt_nn__l _n W_dn_sd_y _f th_ h_tt_st t_mp_r_t_r_ _v_r r_c_rd_d _n __rth, _nc__r_g_d m_ny p__pl_ t_ try th__r _wn _xp_r_m_nt, w_th m_ssy r_s_lts. P_rk cl__n_rs _r_ b__ng k_pt b_sy cl__n_ng _p _gg sh_lls, d_sc_rd_d _gg c_rt_ns, _nd th_ f__l-sm_ll_ng g__ fr_m h_ndr_ds _f _ns_cc_ssf_l _tt_mpts _t _ s_nny-s_d_ _p _nd_r th_ s_n.

P_rk r_ng_rs _rg_d p__pl_ _n th__r F_c_b__k p_g_ t_ n_t fry _ggs. _t r__d: "_n _mpl_y__'s p_st_ng _f fry_ng _n _gg _n _ p_n _n D__th V_ll_y w_s _nt_nd_d t_ d_m_nstr_t_ h_w h_t _t c_n g_t h_r_, w_th th_ r_c_mm_nd_t__n th_t _f y__ d_ th_s, _s_ _ p_n _r t_n f__l _nd pr_p_rly d_sp_s_ _f th_ c_nt_nts. H_w_v_r, th_…m__nt_n_nc_ cr_w h_s b__n b_sy cl__n_ng _p _ggs cr_ck_d d_r_ctly _n th_ s_d_w_lk, _ncl_d_ng _gg c_rt_ns _nd sh_lls str_wn _cr_ss th_ p_rk_ng l_t." _t _dd_d: "Pl__s_ p_t tr_sh _n th_ g_rb_g_ _r r_cycl_ b_ns pr_v_d_d _nd d_n't cr_ck _ggs _n th_ s_d_w_lks." _ c_mm_nt _n th_ p_rk's Y__T_b_ p_g_ st_t_d h_w h_t _t g_t _n S__d_ _r_b__, j_k_ng th_t, "y__ c_n thr_w _ ch_ck_n _n th_ __r _nd y__ w_ll c_tch _t c__k_d".

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

officials at the death valley national park have appealed to visitors to refrain from trying to fry eggs on rocks or the ground the park has been inundated with visitors trying to test the theory that it is hot enough to fry an egg ever since a park employee posted a video on youtube of her attempts to do so the online clip together with soaring temperatures nearing 50°c and the centennial on wednesday of the hottest temperature ever recorded on earth encouraged many people to try their own experiment with messy results park cleaners are being kept busy cleaning up egg shells discarded egg cartons and the foul-smelling goo from hundreds of unsuccessful attempts at a sunny-side up under the sun

park rangers urged people on their facebook page to not fry eggs it read "an employee's posting of frying an egg in a pan in death valley was intended to demonstrate how hot it can get here with the recommendation that if you do this use a pan or tin foil and properly dispose of the contents however the…maintenance crew has been busy cleaning up eggs cracked directly on the sidewalk including egg cartons and shells strewn across the parking lot" it added "please put trash in the garbage or recycle bins provided and don't crack eggs on the sidewalks" a comment on the park's youtube page stated how hot it got in saudi arabia joking that "you can throw a chicken in the air and you will catch it cooked"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

OfficialsattheDeathValleyNationalParkhaveappealedtovisitorstorefrainfromtrying

tofryeggsonrocksortheground.Theparkhasbeeninundatedwithvisitorstryingtotestt

hetheorythatitishotenoughtofryaneggeversinceaparkemployeepostedavideoonY

ouTubeofherattemptstodoso.Theonlineclip,togetherwithsoaringtemperaturesnea

ring50°CandthecentennialonWednesdayofthehottesttemperatureeverrecordedo

nEarth,encouragedmanypeopletotrytheirownexperiment,withmessyresults.Parkc

leanersarebeingkeptbusycleaningupeggshells,discardedeggcartons,andthefoul-

smellinggoofromhundredsofunsuccessfulattemptsatasunny-sideupunderthesun.

ParkrangersurgedpeopleontheirFacebookpagetonotfryeggs.Itread:"Anemployee'

spostingoffryinganegginapaninDeathValleywasintendedtodemonstratehowhotitc

angethere,withtherecommendationthatifyoudothis,useapanortinfoilandproperlydi

sposeofthecontents.However,the…maintenancecrewhasbeenbusycleaningupeg

gscrackeddirectlyonthesidewalk,includingeggcartonsandshellsstrewnacrossthep

arkinglot."Itadded:"Pleaseputtrashinthegarbageorrecyclebinsprovidedanddon'tcr

ackeggsonthesidewalks."Acommentonthepark'sYouTubepagestatedhowhotitgot

inSaudiArabia,jokingthat,"youcanthrowachickenintheairandyouwillcatchitcooked

".





FREE WRITING

Write about fried eggs for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

People should get incredibly large fines or prison sentences for littering.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Death Valley. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. FRIED EGGS: Make a poster about fried eggs (and other ways of cooking eggs). Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. DEATH VALLEY: Write a magazine article about frying eggs in Death Valley. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an egg expert (an egg-spert). Ask him/her three questions about eggs. Give him/her three of your opinions on them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

officials

a.

representatives

2.

appealed to

b.

implored

3.

inundated

c.

flooded

4.

encouraged

d.

urged

5.

unsuccessful

e.

failed

6.

intended

f.

meant

7.

recommendation

g.

suggestion

8.

dispose

h.

throw away

9.

strewn

i.

scattered

10.

provided

j.

supplied

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Officials at the Death Valley National Park

2.

A theory that it was hot enough to fry eggs

3.

Nearly 50°C

4.

100

5.

Egg goo

6.

Explain how hot the park gets

7.

Tin foil

8.

Maintenance teams

9.

No - that was a joke

10.

Officials at the Death Valley National Park

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

a

7.

d

8.

c

9.

d

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy