My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
 
 LEVEL 3  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 0
   Level 1
   Level 2


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (3 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Babies given away on Pakistan TV show (4th August, 2013)

A talk show in Pakistan has given away two baby girls live on television. The show is called Aman Ramzan and it is hosted by a popular celebrity Aamir Liaquat Hussain. Mr Hussain gave the two infants to two childless couples last month. Mr Hussain's show is famous for giving away computers, motorbikes and other goods. Many people believe he gave away the babies so that more people would watch his show during Ramadan. TV companies do their best during Ramadan to get people to watch their programmes. CNN said the baby giveaway worked for Mr Hussain because he got record numbers of people watching his show. He plans to follow up last month's show by giving away a baby boy next week.


 

The two babies were abandoned at one of Karachi's rubbish dumps. A welfare organisation rescued them. A spokesman for the charity said: "Our team finds babies abandoned on the street, in garbage bins. Some of them dead, others mauled by animals. So why not ensure the baby is kept alive and gets a good home?" He explained that he did research on the new parents, saying: "The couples were already registered and had four or five sessions with us." New mother Soraya Bilquis said she and her husband waited for 17 years to get a child of their own. She looked at her new baby and said: "My life is complete now because of her. I can't describe how happy I am because someone will grow up and call me mother."

Try Level 0, Level 1 or Level 2

Sources:
http://english.alarabiya.net/en/special-reports/ramadan-2013/2013/08/02/Pakistani-TV-host-gives-away-babies-on-air-for-Ramadan.html http://edition.cnn.com/2013/07/29/world/asia/pakistan-baby-giveaway http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-23529448



 

WARM-UPS

1. BABIES: Students walk around the class and talk to other students about babies. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

talk / popular / celebrity / childless / Ramadan / TV companies / giveaway / record / rubbish dumps / welfare / abandoned / research / registered / waited / grow up

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. PARENTS: What is important for new parents? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How important?

Why?

Baby's name

 

 

Nice clothes

 

 

Educational toys

 

 

Injections

 

 

Savings account

 

 

Education plan

 

 

4. ABANDONED: Students A strongly believe TV shows should not give away abandoned babies; Students B strongly believe it's OK.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. BABIES: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • their eyes
  • their smell
  • their smile
  • their laughter
  • the softness of their skin
  • their cute size
  • their playfulness
  • the sight of them sleeping

6. COUPLE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "couple". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A television talk show in Pakistan gave away ten babies.

T / F

b.

The new parents of the babies did not have any children before.

T / F

c.

People think the giveaway was to get more people to watch the show.

T / F

d.

The show will give away another baby girl next week.

T / F

e.

A charity rescues babies from rubbish dumps and garbage bins.

T / F

f.

The TV show checks the backgrounds of possible new parents.

T / F

g.

One of the babies went to a mother who waited 17 months for a baby.

T / F

h.

The woman said one more baby would make her life complete.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

show

a.

throughout

2.

hosted

b.

saved

3.

popular

c.

attacked

4.

during

d.

well-liked

5.

plans

e.

left

6.

abandoned

f.

program / programme

7.

rescued

g.

whole

8.

mauled

h.

intends

9.

sessions

i.

presented

10.

complete

j.

meetings

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

live

a.

on the street

2.

hosted by a

b.

couples

3.

childless

c.

already registered

4.

he got record

d.

on television

5.

He plans to follow

e.

complete now

6.

abandoned

f.

up and call me mother

7.

mauled

g.

up last month's show

8.

The couples were

h.

popular celebrity

9.

My life is

i.

by animals

10.

grow

j.

numbers of people





 

GAP FILL

A talk show in Pakistan has given away two baby girls (1) ____________ on television. The show is called Aman Ramzan and it is (2) ____________ by a popular celebrity Aamir Liaquat Hussain. Mr Hussain gave the two infants to two (3) ____________ couples last month. Mr Hussain's show is famous for giving away computers, motorbikes and other goods. Many people (4) ____________ he gave away the babies so that more people would watch his show (5) ____________ Ramadan. TV companies do their best during Ramadan to get people to watch their programmes. CNN said the baby (6) ____________ worked for Mr Hussain because he got (7) ____________ numbers of people watching his show. He plans to (8) ____________ up last month's show by giving away a baby boy next week.

 

 

follow
childless
giveaway
live
believe
record
hosted
during

The two babies were (9) ____________ at one of Karachi's rubbish dumps. A welfare organisation (10) ____________ them. A spokesman for the charity said: "Our team finds babies abandoned on the street, in garbage bins. Some of them dead, (11) ____________ mauled by animals. So why not (12) ____________ the baby is kept alive and gets a good home?" He explained that he did research on the new parents, saying: "The couples were already (13) ____________ and had four or five sessions with us." New mother Soraya Bilquis said she and her husband waited for 17 years to get a child of their (14) ____________. She looked at her new baby and said: "My life is (15) ____________ now because of her. I can't describe how happy I am because someone will (16) ____________ up and call me mother."

 

own
others
registered
abandoned
complete
rescued
grow
ensure





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A talk show in Pakistan has given away two baby girls ______

 

a.  lives on television
b.  live on television
c.  lively on television
d.  lived on television

2)

The show is called Aman Ramzan and it is hosted by _______

 

a.  a popular celebrity
b.  a popular celebrities
c.  a popular celebration
d.  a popular celebrate tea

3)

Mr Hussain gave the two infants to ______

 

a.  two childlike couples
b.  two childish couples
c.  two childless couples
d.  two children's couples

4)

he gave away the babies so that more people would watch his ______

 

a.  show enduring Ramadan
b.  show dueling Ramadan
c.  show dour ring Ramadan
d.  show during Ramadan

5)

the baby giveaway worked for Mr Hussain because he got record numbers ______

 

a.  of people watched
b.  of people watches
c.  of people watching
d.  of people watch in

6)

Karachi's rubbish dumps. A welfare organisation ______

 

a.  rescued them
b.  rescues them
c.  rescue them
d.  rescuing them

7)

A spokesman for the charity said: "Our team finds babies ______

 

a.  a band end on the street
b.  a ban ended on the street
c.  abandoned on the street
d.  abandon end on the street

8)

Some of them dead, others ______

 

a.  mauled of animals
b.  mauled by animals
c.  mauled from animals
d.  mauled but animals

9)

The couples were already registered and had four or ______

 

a.  five sessions without
b.  five sessions within
c.  five sessions with us
d.  five sessions withers

10)

She looked at her new baby and said: "My life ______ because of her."

 

a.  is completely now
b.  is complete now
c.  is completed now
d.  is completes now

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A talk show in Pakistan (1) ___________________ baby girls live on television. The show is called Aman Ramzan and it                                   (2) ___________________ celebrity Aamir Liaquat Hussain. Mr Hussain gave the two infants (3) ___________________ couples last month. Mr Hussain's show is famous for giving away computers, motorbikes and other goods. Many people believe he gave away the babies so that more people would watch (4) ___________________ Ramadan. TV companies do their best during Ramadan to get people to watch their programmes. CNN said the baby giveaway worked for Mr Hussain because (5) _________________ of people watching his show. He (6) ___________________ last month's show by giving away a baby boy next week.

The two babies (7) ___________________ one of Karachi's rubbish dumps. A welfare organisation rescued them. A spokesman for the charity said: "Our team finds babies abandoned on the street, in garbage bins. Some of them dead, (8) ___________________ animals. So why not ensure the baby is kept alive and gets a good home?" He explained (9) ___________________ on the new parents, saying: "The couples were (10) ___________________ had four or five sessions with us." New mother Soraya Bilquis said she and her husband waited for 17 years to get (11) ___________________. She looked at her new baby and said: "My life is complete now because of her. I can't describe how happy I am because someone (12) _________________ call me mother."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How many babies were given away?

2.

How many children did the new parents already have?

3.

What are the usual prizes in the show?

4.

What do TV companies try to do during Ramadan?

5.

What will the host do next week?

6.

Where were the babies abandoned?

7.

What does the charity do to possible parents?

8.

How many times did the charity meet the new parents?

9.

How long had Soraya waited for a child?

10.

What will someone call Soraya later in life?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How many babies were given away?

6.

Where were the babies abandoned?

 

a) 4
b) 3
c) 2
d) 1

 

a) at a railway station
b) in a rubbish dump
c) at the TV company
d) at a hospital

2.

How many children did the new parents already have?

7.

What does the charity do to possible parents?

 

a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

 

a) check their backgrounds
b) teach them about parenting
c) get money from them
d) give them a TV show

3.

What are the usual prizes in the show?

8.

How many times did the charity meet the new parents?

 

a) computers and motorbikes
b) holidays and restaurant meals
c) gold and diamonds
d) cash prizes

 

a) 2 or 3
b) 3 or 4
c) 4 or 5
d) 5 or 6

4.

What do TV companies try to do during Ramadan?

9.

How long had Soraya waited for a child?

 

a) fast
b) get more viewers
c) pray more
d) get people to be healthy

 

a) 14 years
b) 15 years
c) 16 years
d) 17 years

5.

What will the host do next week?

10.

What will someone call Soraya later in life?

 

a) end his fast
b) joing a new TV company
c) become a father
d) give away a baby boy

 

a) mother
b) kind
c) Mrs Soraya
d) boss

ROLE PLAY

Role  A – TV show host

You think it's OK to give away babies on live TV. Tell the others three reasons why. You don't see what the problem is. Many people like to watch the show – it got record numbers because of the baby giveaway. Tell the others your show does a great public service.

Role  B – Charity boss

You think the TV show is very important. Tell the others three reasons why. You want more people to understand the problem of people abandoning their babies. Your charity will get more money because of the TV shows. The babies will get a better life. You can't see anything bad about it.

Role  C – Child expert

You are shocked that the TV show is giving away babies. Tell the others three reasons why. You want them to stop immediately. You think more people will abandon their baby because of the show. Babies are not prizes. You think the show's host has no heart.

Role  D – New parent

You are very happy you have a new baby but you don't think the show is a good idea. Tell the others three reasons why. You would rather get a new baby without being on TV. You are worried about your privacy in the future. You don't like the idea that your baby was a TV show prize.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'talk' and 'show'.

talk

show

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • live
  • popular
  • couples
  • during
  • worked
  • follow
  • rescued
  • street
  • alive
  • five
  • 17
  • grow

BABIES SURVEY

Write five GOOD questions about babies in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BABIES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'baby'?

c)

What do you think of giving away babies on a TV talk show?

d)

Do you think shows in other countries will also give babies away?

e)

What do you think of babies?

f)

What do you think of Mr Hussain using the babies to get more viewers?

g)

Is the TV show performing an important public service?

h)

Would you watch such a TV show?

i)

Should the TV show give lots of money to children's charities?

j)

What would happen to the babies if they weren't given away?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you think of people who abandon babies?

c)

What should happen to people who abandon babies?

d)

Is the baby giveaway OK if the babies get a good home?

e)

Is the baby giveaway OK if it raises awareness of abandoned babies?

f)

Will the child suffer at school if people find out she was given away?

g)

What should governments do with abandoned babies?

h)

Is the happiness of the new mothers most important?

i)

Do you think the mothers are unhappy about anything with the show?

j)

What questions would you like to ask the TV show host?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A talk show in Pakistan has given away two baby girls (1) ____ on television. The show is called Aman Ramzan and it is (2) ____ by a popular celebrity Aamir Liaquat Hussain. Mr Hussain gave the two infants to two (3) ____ couples last month. Mr Hussain's show is famous (4) ____ giving away computers, motorbikes and other goods. Many people believe he gave away the babies so that more people would watch his show during Ramadan. TV companies do their (5) ____ during Ramadan to get people to watch their programmes. CNN said the baby giveaway worked for Mr Hussain because he got (6) ____ numbers of people watching his show. He plans to follow up last month's show by giving away a baby boy next week.

The two babies were abandoned at one of Karachi's rubbish dumps. A welfare organisation (7) ____ them. A spokesman for the charity said: "Our team finds babies abandoned on the street, in garbage bins. Some of them dead, (8) ____ mauled by animals. So why not (9) ____ the baby is kept alive and gets a good home?" He explained that he did research on the new parents, saying: "The couples were (10) ____ registered and had four or five sessions with us." New mother Soraya Bilquis said she and her husband waited for 17 years to get a child of their (11) ____. She looked at her new baby and said: "My life is complete now because of her. I can't describe how happy I am because someone will (12) ____ up and call me mother."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

recorded

(b)

videoed

(c)

live

(d)

taped

2.

(a)

hosted

(b)

hosting

(c)

hosts

(d)

host

3.

(a)

childless

(b)

childish

(c)

childlike

(d)

children

4.

(a)

for

(b)

as

(c)

at

(d)

because

5.

(a)

least

(b)

most

(c)

well

(d)

best

6.

(a)

levels

(b)

even

(c)

many

(d)

record

7.

(a)

rescued

(b)

rescuing

(c)

rescues

(d)

rescuer

8.

(a)

another

(b)

other

(c)

the other

(d)

others

9.

(a)

ensure

(b)

sure

(c)

surely

(d)

insure

10.

(a)

then

(b)

already

(c)

together

(d)

by

11.

(a)

baby

(b)

own

(c)

theirs

(d)

having

12.

(a)

grow

(b)

level

(c)

get

(d)

be

SPELLING

Paragraph 1

1.

hosted by a popular byeietclr

2.

the two nftnasi

3.

dcslesilh couples

4.

Mr Hussain's show is masfou

5.

watch his show ugdnri Ramadan

6.

the baby aayvegiw worked

Paragraph 2

7.

The two babies were nbdeodnaa

8.

A lfweera organisation

9.

aerbgag bins

10.

neseur the baby is kept alive

11.

The couples were already esrireetgd

12.

I can't dcriesbe how happy I am

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

infants to two childless couples last month. Mr Hussain's show is famous for giving away computers,

(    )

years to get a child of their own. She looked at her new baby and said: "My life is complete now

1  )

A talk show in Pakistan has given away two baby girls live on television. The show is

(    )

of them dead, others mauled by animals. So why not ensure the baby is kept alive and gets a good home?" He explained

(    )

numbers of people watching his show. He plans to follow up last month's show by giving away a baby boy next week.

(    )

programmes. CNN said the baby giveaway worked for Mr Hussain because he got record

(    )

called Aman Ramzan and it is hosted by a popular celebrity Aamir Liaquat Hussain. Mr Hussain gave the two

(    )

watch his show during Ramadan. TV companies do their best during Ramadan to get people to watch their

(    )

motorbikes and other goods. Many people believe he gave away the babies so that more people would

(    )

rescued them. A spokesman for the charity said: "Our team finds babies abandoned on the street, in garbage bins. Some

(    )

sessions with us." New mother Soraya Bilquis said she and her husband waited for 17

(    )

that he did research on the new parents, saying: "The couples were already registered and had four or five

(    )

The two babies were abandoned at one of Karachi's rubbish dumps. A welfare organisation

(    )

because of her. I can't describe how happy I am because someone will grow up and call me mother."

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

has    Pakistan    in    show    talk    A   girls   baby   two   away   given.   

2.

two    the    to    couples    gave    infants    childless    Hussain    two.   

3.

show    away    is    computers    famous    for    Hussain's    giving.   

4.

during    would    Ramadan    watch    his    More    show    people.   

5.

boy   baby   a   away   giving   by    show   month's   last    up   Follow.   

6.

home    good    a    gets    and    alive    kept    is    baby   the   Ensure.   

7.

on    the    new    parents    He    explained    that    he   did   research.   

8.

to   for   her   get   17   husband   She   a   years    waited   and   child.   

9.

complete    now    My    because    life    of    is    her.   

10.

up    and    Someone    call    will    me    grow    mother.   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A talk show in Pakistan has given away two baby girls alive / live on television. The show is called Aman Ramzan and it is hosting / hosted by a popular celebrity Aamir Liaquat Hussain. Mr Hussain gave the two infants / infancy to two childless couples / couple last month. Mr Hussain's show is famous for taking / giving away computers, motorbikes and other goods. Many people believe / beliefs he gave away the babies so that more people would watch his show while / during Ramadan. TV companies do their best / most during Ramadan to get people to watch their programmes. CNN said the baby giveaway worked / operated for Mr Hussain because he got record numbers of people watching his show. He plans to follow up / down last month's show by giving away a baby boy next week.

The two babies were abandoned at one of Karachi's rubbish dumps / damps. A welfare organisation rescued them. A spokesman for the charity said: "Our team / teams finds babies abandoned on the street, in garbage bins. Some of these / them dead, others mauled by animals. So why not ensure / insure the baby is kept alive / live and gets a good home?" He explained that he did / made research on the new parents, saying: "The couples were already / ready registered and had four or five sessions with us." New mother Soraya Bilquis said she and her husband waited for 17 years to get a child of their own / baby. She looked at her new baby and said: "My life is complete / completely now because of her. I can't describe how happy I am because someone will glow / grow up and call me mother."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ t_lk sh_w _n P_k_st_n h_s g_v_n _w_y tw_ b_by g_rls l_v_ _n t_l_v_s__n. Th_ sh_w _s c_ll_d _m_n R_mz_n _nd _t _s h_st_d by _ p_p_l_r c_l_br_ty __m_r L__q__t H_ss__n. Mr H_ss__n g_v_ th_ tw_ _nf_nts t_ tw_ ch_ldl_ss c__pl_s l_st m_nth. Mr H_ss__n's sh_w _s f_m__s f_r g_v_ng _w_y c_mp_t_rs, m_t_rb_k_s _nd _th_r g__ds. M_ny p__pl_ b_l__v_ h_ g_v_ _w_y th_ b_b__s s_ th_t m_r_ p__pl_ w__ld w_tch h_s sh_w d_r_ng R_m_d_n. TV c_mp_n__s d_ th__r b_st d_r_ng R_m_d_n t_ g_t p__pl_ t_ w_tch th__r pr_gr_mm_s. CNN s__d th_ b_by g_v__w_y w_rk_d f_r Mr H_ss__n b_c__s_ h_ g_t r_c_rd n_mb_rs _f p__pl_ w_tch_ng h_s sh_w. H_ pl_ns t_ f_ll_w _p l_st m_nth's sh_w by g_v_ng _w_y _ b_by b_y n_xt w__k.

Th_ tw_ b_b__s w_r_ _b_nd_n_d _t _n_ _f K_r_ch_'s r_bb_sh d_mps. _ w_lf_r_ _rg_n_s_t__n r_sc__d th_m. _ sp_k_sm_n f_r th_ ch_r_ty s__d: "__r t__m f_nds b_b__s _b_nd_n_d _n th_ str__t, _n g_rb_g_ b_ns. S_m_ _f th_m d__d, _th_rs m__l_d by _n_m_ls. S_ why n_t _ns_r_ th_ b_by _s k_pt _l_v_ _nd g_ts _ g__d h_m_?" H_ _xpl__n_d th_t h_ d_d r_s__rch _n th_ n_w p_r_nts, s_y_ng: "Th_ c__pl_s w_r_ _lr__dy r_g_st_r_d _nd h_d f__r _r f_v_ s_ss__ns w_th _s." N_w m_th_r S_r_y_ B_lq__s s__d sh_ _nd h_r h_sb_nd w__t_d f_r 17 y__rs t_ g_t _ ch_ld _f th__r _wn. Sh_ l__k_d _t h_r n_w b_by _nd s__d: "My l_f_ _s c_mpl_t_ n_w b_c__s_ _f h_r. _ c_n't d_scr_b_ h_w h_ppy _ _m b_c__s_ s_m__n_ w_ll gr_w _p _nd c_ll m_ m_th_r."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a talk show in pakistan has given away two baby girls live on television the show is called aman ramzan and it is hosted by a popular celebrity aamir liaquat hussain mr hussain gave the two infants to two childless couples last month mr hussain's show is famous for giving away computers motorbikes and other goods many people believe he gave away the babies so that more people would watch his show during ramadan tv companies do their best during ramadan to get people to watch their programmes cnn said the baby giveaway worked for mr hussain because he got record numbers of people watching his show he plans to follow up last month's show by giving away a baby boy next week

the two babies were abandoned at one of karachi's rubbish dumps a welfare organisation rescued them a spokesman for the charity said "our team finds babies abandoned on the street in garbage bins some of them dead others mauled by animals so why not ensure the baby is kept alive and gets a good home" he explained that he did research on the new parents saying "the couples were already registered and had four or five sessions with us" new mother soraya bilquis said she and her husband waited for 17 years to get a child of their own she looked at her new baby and said "my life is complete now because of her i can't describe how happy i am because someone will grow up and call me mother"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AtalkshowinPakistanhasgivenawaytwobabygirlsliveontelevision.Theshowis
calledAmanRamzananditishostedbyapopularcelebrityAamirLiaquatHussain
.MrHussaingavethetwoinfantstotwochildlesscoupleslastmonth.MrHussain's
showisfamousforgivingawaycomputers,motorbikesandothergoods.Manype
oplebelievehegaveawaythebabiessothatmorepeoplewouldwatchhisshowdu
ringRamadan.TVcompaniesdotheirbestduringRamadantogetpeopletowatc
htheirprogrammes.CNNsaidthebabygiveawayworkedforMrHussainbecause
hegotrecordnumbersofpeoplewatchinghisshow.Heplanstofollowuplastmont
h'sshowbygivingawayababyboynextweek.Thetwobabieswereabandonedat
oneofKarachi'srubbishdumps.Awelfareorganisationrescuedthem.Aspokes
manforthecharitysaid:"Ourteamfindsbabiesabandonedonthestreet,ingarba
gebins.Someofthemdead,othersmauledbyanimals.Sowhynotensurethebab
yiskeptaliveandgetsagoodhome?"Heexplainedthathedidresearchonthenew
parents,saying:"Thecoupleswerealreadyregisteredandhadfourorfivesessio
nswithus."NewmotherSorayaBilquissaidsheandherhusbandwaitedfor17yea
rstogetachildoftheirown.Shelookedathernewbabyandsaid:"Mylifeiscomplet
enowbecauseofher.Ican'tdescribehowhappyIambecausesomeonewillgrow
upandcallmemother."

FREE WRITING

Write about babies for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

It is very wrong to give abandoned babies away on TV.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about babies. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. BABIES: Make a poster about babies. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ABANDONED: Write a magazine article about abandoned babies. Include imaginary interviews with people who are for and against giving them away on TV.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a child welfare. Ask him/her three questions about abandoned babies. Give him/her three of your ideas on how to give the babies a good life. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

show

a.

program / programme

2.

hosted

b.

presented

3.

popular

c.

well-liked

4.

during

d.

throughout

5.

plans

e.

intends

6.

abandoned

f.

left

7.

rescued

g.

saved

8.

mauled

h.

attacked

9.

sessions

i.

meetings

10.

complete

j.

whole

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Two

2.

None

3.

Computers. motorbikes, etc.

4.

Get more viewers

5.

Give away a baby boy

6.

In a rubbish dump

7.

Research on them

8.

Four or five

9.

17 years

10.

Mother

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy