My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
 
 LEVEL 3  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 0
   Level 1
   Level 2


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (3 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

First photos of Prince George (28th August, 2013)

Britain's royal family released the first official photos of Prince George on Sunday. The photos are a little different because a royal photographer didn't take them. The photos came from the private family album of the Duke and Duchess of Cambridge (William and Kate). George's grandfather Michael Middleton took the pictures. One photo shows one-month-old George with his happy parents. They are all standing under a tree. Another snap includes the family dog. Portraits of royal babies have always been taken in royal palaces by professional photographers. The photographer makes a special studio and background. Prince George's photos break this tradition.


 

Prince George is third in line to the British throne. This means he will be king after his grandfather (Prince Charles) and his father die. Prince William said he is enjoying every minute of being a father, but is looking forward to when his son sleeps all night. He even joked that he wanted to go back to work so he could get some sleep. William told reporters he is a hands-on father. He changed George's very first nappy (diaper) but said his wife did most of the work in the middle of the night. William said his son reminded him of himself when he was a baby. He said of his son: "He wriggles around quite a lot, and he doesn't want to go to sleep that much, which is a little bit of a problem."

Try Level 0, Level 1 or Level 2

Sources:
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/prince-george-official-pictures-proud-2189319#ixzz2d3zpweZI http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/prince-george/10253341/Prince-George-photo-first-official-pictures-of-little-rascal-released-by-Kensington-Palace.html



 

WARM-UPS

1. BABY PHOTOS: Students walk around the class and talk to other students about baby photos. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

royal family / official photos / photographer / grandfather / one month old / tradition / king / enjoying every minute / being a father / sleep / middle of the night / reminded

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. PHOTOS: What is a good photo? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Photo of…

What is in the photo?

What is your best photo of this?

yourself

 

 

a baby

 

 

a kitten

 

 

a wedding

 

 

a house

 

 

a sunset

 

 

4. ROYAL BABY: Students A strongly believe royal babies are special; Students B strongly believe they aren't.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. TAKING PICTURES: Rank these and share your rankings with your partner. Put what you like photographing most at the top. Change partners often and share your rankings.

  • yourself

  • babies

  • kittens

  • friends

  • buildings

  • flowers

  • people

  • the countryside

6. PHOTO ALBUM: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "photo album". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Prince George released his first ever photos on Sunday.

T / F

b.

The photos are from the family albums of Prince William.

T / F

c.

A professional royal photographer took the photos.

T / F

d.

Royal baby photos are usually taken inside palaces.

T / F

e.

Prince George will become king after Prince Charles dies.

T / F

f.

Prince George sleeps the whole night through.

T / F

g.

The first person to change Prince George's diaper was his father.

T / F

h.

William said George reminds him of himself when he was a newborn.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

released

a.

nuisance

2.

private

b.

shot

3.

photo

c.

custom

4.

happy

d.

issued

5.

tradition

e.

loving

6.

third

f.

return

7.

enjoying

g.

personal

8.

go back

h.

joyful

9.

wriggles

i.

number three

10.

problem

j.

wiggles

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

the first official

a.

includes the family dog

2.

a royal photographer didn't

b.

his son sleeps all night

3.

Another snap

c.

this tradition

4.

a special studio

d.

minute of being a father

5.

break

e.

around quite a lot

6.

George is third in line to

f.

photos of Prince George

7.

he is enjoying every

g.

very first nappy

8.

looking forward to when

h.

and background

9.

He changed George's

i.

the British throne

10.

He wriggles

j.

take them





 

GAP FILL

Britain's royal family (1) ____________ the first official photos of Prince George on Sunday. The photos are a little (2) ____________ because a royal photographer didn't take them. The photos came from the (3) ____________ family album of the Duke and Duchess of Cambridge (William and Kate). George's grandfather Michael Middleton (4) ____________ the pictures. One photo shows one-month-old George with his happy parents. They are all (5) ____________ under a tree. Another snap (6) ____________ the family dog. Portraits of royal babies have always been taken in royal palaces by (7) ____________ photographers. The photographer makes a special studio and background. Prince George's photos (8) ____________ this tradition.

 

 

includes
different
standing
released
took
break
private
professional

Prince George is third in (9) ____________ to the British throne. This means he will be king after his grandfather (Prince Charles) and his father die. Prince William said he is enjoying every (10) ____________ of being a father, but is looking forward to when his son sleeps all (11) ____________. He even joked that he wanted to go back to work so he could get some (12) ____________. William told reporters he is a hands-on father. He changed George's very first nappy (13) ____________) but said his wife did most of the work in the (14) ____________ of the night. William said his son reminded him of himself when he was a baby. He said of his son: "He (15) ____________ around quite a lot, and he doesn't want to go to sleep that much, which is a little bit of a (16) ____________."

 

middle
problem
minute
wriggles
night
line
diaper
sleep





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Britain's royal family released the ______

 

a.  first official photos
b.  first officials photos
c.  first officially photos
d.  first officialdom photos

2)

One photo shows one-month-old George with ______

 

a.  his happy parent
b.  his happy parents
c.  his happy parentage
d.  his happy parenting

3)

Portraits of royal babies have always been taken ______

 

a.  in royals palaces
b.  in royalty palaces
c.  in royally palaces
d.  in royal palaces

4)

The photographer makes a special ______

 

a.  studio and underground
b.  studio and foreground
c.  studio and background
d.  studio and pack ground

5)

Prince George's photos ______

 

a.  break this traditions
b.  break this traditionally
c.  break this traditional
d.  break this tradition

6)

Prince George is third in line to ______

 

a.  the British throw
b.  the British throne
c.  the British throwing
d.  the British thrones

7)

Prince William said he is ______

 

a.  enjoying all minute
b.  enjoying each minute
c.  enjoying whole minute
d.  enjoying every minute

8)

looking forward to when his son ______

 

a.  sleeps all night
b.  sleeps all nights
c.  sleeps all nightly
d.  sleeps all nighttime

9)

He changed George's very first ______

 

a.  nappy (diaper)
b.  nappy (piper)
c.  nappy (dapper)
d.  nappy (paper)

10)

William said his son reminded ______

 

a.  himself of him
b.  him of him
c.  himself of himself
d.  him of himself

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Britain's royal family released (1) ___________________ photos of Prince George on Sunday. The photos are a (2) ___________________ a royal photographer didn't take them. The photos came from the private family album of the Duke and Duchess of Cambridge (William and Kate). George's grandfather Michael Middleton (3) ___________________. One photo shows one-month-old George with his happy parents. They (4) ___________________ a tree. Another snap includes the family dog. Portraits of royal babies (5) ___________________ taken in royal palaces by professional photographers. The photographer makes a special studio and background. Prince George's photos (6) ___________________.

Prince George (7) ___________________ the British throne. This means he will be king after his grandfather (Prince Charles) and his father die. Prince William said he is enjoying (8) ___________________ being a father, but is looking forward to when his son sleeps all night. He even joked that he wanted (9) ___________________ so he could get some sleep. William told reporters he is (10) ___________________. He changed George's very first nappy (diaper) but said his wife did most of the work in the middle of the night. William said his son reminded (11) ___________________ when he was a baby. He said of his son: "He wriggles around quite a lot, and he doesn't want (12) ___________________ much, which is a little bit of a problem."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

When were the photos shown to the public?

2.

What is different about the photos?

3.

Who took the photos?

4.

Where was one photo taken?

5.

Where are royal baby photos usually taken?

6.

When could George be king?

7.

What is Prince William enjoying?

8.

Why does William want to return to work?

9.

Who changed Prince George's very first diaper (nappy)?

10.

What doesn't Prince George want to do much?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

When were the photos made public?

6.

When could George be king?

 

a) earlier this morning
b) on Sunday
c) after the Queen said it was OK
d) July

 

a) when he is 21
b) when Britain's prime minister
    decides
c) after his father and grandfather die
d) next week

2.

What is different about the photos?

7.

What is Prince William enjoying?

 

a) they were released on Facebook
b) Prince George is advertising Coca
     Cola
c) they are in black and white
d) a royal photographer didn't take
     them

 

a) not working
b) not sleeping
c) changing nappies (diapers)
d) being a dad

3.

Who took the photos?

8.

Why does William want to return to work?

 

a) George's grandfather
b) the Queen's photographer
c) the paparazzi
d) Prince William

 

a) to sleep
b) to see his colleagues
c) to get more money
d) to get away from nappies (diapers)

4.

Where was one photo taken?

9.

Who changed Prince George's very first diaper (nappy)?

 

a) in a royal palace
b) in Paris
c) under a tree
d) in front of William's car

 

a) his father
b) his mother
c) Britain's Queen Elizabeth II
d) Prince Charles

5.

Where are royal baby photos usually taken?

10.

What doesn't Prince George want to do much?

 

a) in Scotland
b) in royal palaces
c) in the Queen's castle
d) in photo studios

 

a) wriggle
b) sleep
c) eat
d) cry

ROLE PLAY

Role  A – A professional photographer

You think a professional photographer is the best person to take photos of Prince George. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their photographers. Also, tell the others which is the worst of these (and why): Prince George's father, a British citizen or a paparazzi photographer.

Role  B – Prince George's father

You think Prince George's father is the best person to take photos of Prince George. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their photographers. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a professional photographer, a British citizen or a paparazzi photographer.

Role  C – A British citizen

You think a British citizen is the best person to take photos of Prince George. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their photographers. Also, tell the others which is the worst of these (and why): Prince George's father, a professional photographer or a paparazzi photographer.

Role  D – A paparazzi photographer

You think a paparazzi photographer is the best person to take photos of Prince George. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their photographers. Also, tell the others which is the worst of these (and why): Prince George's father, a British citizen or a professional photographer.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'royal' and 'family'.

royal

family

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • first
  • different
  • private
  • happy
  • palaces
  • break
  • third
  • minute
  • joked
  • hands
  • middle
  • problem

BABY PHOTOS SURVEY

Write five GOOD questions about baby photos in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BABY PHOTOS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'prince'?

c)

What do you think about what you read?

d)

Would you like to see more photos of Prince George?

e)

What do you think of baby photos?

f)

What were your baby photos like?

g)

Should a royal photographer have taken the official photos?

h)

Why are people so interested in royal families?

i)

Do you like taking photos of babies?

j)

Is it good Prince William broke the royal baby photo tradition?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you know about Prince George?

c)

What kind of life do you think Prince George will have?

d)

What is it best for babies to wear in photos?

e)

Should parents put photos of their baby on Facebook?

f)

Are baby photos better than teenager photos?

g)

Is a photo of a baby better than a video?

h)

What do you think of black and white photos of babies?

i)

What questions would you like to ask Prince George?

j)

What do you think his answers might be?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Britain's royal family () ____ the first official photos of Prince George on Sunday. The photos are a little different because a royal photographer didn't (2) ____ them. The photos came from the private family (3) ____ of the Duke and Duchess of Cambridge (William and Kate). George's grandfather Michael Middleton took the pictures. One photo shows one-month-(4) ____  George with his happy parents. They are all standing under a tree. Another (5) ____ includes the family dog. Portraits of royal babies have always been taken in royal palaces by professional photographers. The photographer makes a special studio and background. Prince George's photos (6) ____ this tradition.

Prince George is third in (7) ____ to the British throne. This means he will be king after his grandfather (Prince Charles) and his father die. Prince William said he is (8) ____ every minute of being a father, but is looking forward to when his son sleeps all night. He even (9) ____ that he wanted to go back to work so he could get some sleep. William told reporters he is a hands-(10) ____  father. He changed George's very first nappy (diaper) but said his wife did most of the work in the  (11) ____ of the night. William said his son reminded him of himself when he was a baby. He said of his son: "He wriggles (12) ____ quite a lot, and he doesn't want to go to sleep that much, which is a little bit of a problem."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

releases

(b)

release

(c)

releasing

(d)

released

2.

(a)

photograph

(b)

photo

(c)

do

(d)

take

3.

(a)

portfolio

(b)

album

(c)

book

(d)

antiques

4.

(a)

young

(b)

age

(c)

old

(d)

now

5.

(a)

snip

(b)

scoop

(c)

snap

(d)

slap

6.

(a)

break

(b)

damage

(c)

destroy

(d)

snap

7.

(a)

circle

(b)

line

(c)

wait

(d)

queue

8.

(a)

enjoying

(b)

enjoyed

(c)

enjoys

(d)

enjoyable

9.

(a)

laughed

(b)

joked

(c)

played

(d)

told

10.

(a)

in

(b)

up

(c)

on

(d)

down

11.

(a)

centre

(b)

hub

(c)

middle

(d)

central

12.

(a)

round

(b)

throughout

(c)

nearby

(d)

around

SPELLING

Paragraph 1

1.

the first lioficfa photos

2.

the vpeitra family album

3.

Another snap sdunceli the family dog

4.

royal escpaal

5.

a special otidus and background

6.

Prince George's photos break this oitnatrdi

Paragraph 2

7.

third in line to the British ontehr

8.

he is jegiyonn every minute

9.

looking rfraodw to when his son sleeps all night

10.

He changed George's very first nappy (reipda)

11.

William said his son dmrenied him of himself

12.

He grgilesw around quite a lot

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

a little different because a royal photographer didn't take them. The photos came from the private family

(    )

album of the Duke and Duchess of Cambridge (William and Kate). George's grandfather Michael Middleton took

(    )

work so he could get some sleep. William told reporters he is a hands-on father. He changed George's very first

(    )

always been taken in royal palaces by professional photographers. The photographer makes a

(    )

reminded him of himself when he was a baby. He said of his son: "He wriggles around quite

(    )

nappy (diaper) but said his wife did most of the work in the middle of the night. William said his son

(    )

Prince George is third in line to the British throne. This means he will be king after his

(    )

a father, but is looking forward to when his son sleeps all night. He even joked that he wanted to go back to

(    )

standing under a tree. Another snap includes the family dog. Portraits of royal babies have

(    )

the pictures. One photo shows one-month-old George with his happy parents. They are all

(    )

a lot, and he doesn't want to go to sleep that much, which is a little bit of a problem."

(    )

special studio and background. Prince George's photos break this tradition.

1  )

Britain's royal family released the first official photos of Prince George on Sunday. The photos are

(    )

grandfather (Prince Charles) and his father die. Prince William said he is enjoying every minute of being

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

royal     first     Britain's     the     released     photos     family    official.    

2.

.     came     The     album     private     from     photos     the     family

3.

standing     all     are     They     tree     a     under.    

4.

includes     family     snap     the     dog     Another.    

5.

photographer     a     studio     The     makes     special.    

6.

in     the     third     to     throne     is     line     British     George.    

7.

he     said     William     minute     every     enjoying     is.    

8.

when     sleeps     to     son     night     forward     his     all     Looking.    

9.

hands     -     on     father     William     told     reporters     he    is     a.    

10.

reminded     William     him     said     of     his     himself     son.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Britain's royal family released / release the first official / office photos of Prince George on Sunday. The photos are a little difference / different because a royal photographer didn't photo / take them. The photos came from the private / privacy family album of the Duke and Duchess of Cambridge (William and Kate). George's grandfather Michael Middleton took the pictures. One photo shows / showing one-month-old George with his happy parents. They are all stands / standing under a tree. Another snip / snap includes the family dog. Portraits of royal babies have always been taken in royal palaces by / at professional photographers. The photographer makes a special studio and background. Prince George's photos break / destroy this tradition.

Prince George is third / three in line to the British throne. This means / meaning he will be king after his grandfather (Prince Charles) and his father die. Prince William said he is enjoyed / enjoying every minute of / for being a father, but is looking backward / forward to when his son sleeps all night. He even joked that he wanted to go back at / to work so he could get some sleep. William told reporters he is a hands-on / head-on father. He changed George's very first nappy (diaper) but said his wife did most of the work in the middle / centre of the night. William said his son reminded him of himself / him when he was a baby. He said of his son: "He wriggles around quite a lot, and he doesn't want to go to sleep that much, which is a little pit / bit of a problem."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Br_t__n's r_y_l f_m_ly r_l__s_d th_ f_rst _ff_c__l ph_t_s _f Pr_nc_ G__rg_ _n S_nd_y. Th_ ph_t_s _r_ _ l_ttl_ d_ff_r_nt b_c__s_ _ r_y_l ph_t_gr_ph_r d_dn't t_k_ th_m. Th_ ph_t_s c_m_ fr_m th_ pr_v_t_ f_m_ly _lb_m _f th_ D_k_ _nd D_ch_ss _f C_mbr_dg_ (W_ll__m _nd K_t_). G__rg_'s gr_ndf_th_r M_ch__l M_ddl_t_n t__k th_ p_ct_r_s. _n_ ph_t_ sh_ws _n_-m_nth-_ld G__rg_ w_th h_s h_ppy p_r_nts. Th_y _r_ _ll st_nd_ng _nd_r _ tr__. _n_th_r sn_p _ncl_d_s th_ f_m_ly d_g. P_rtr__ts _f r_y_l b_b__s h_v_ _lw_ys b__n t_k_n _n r_y_l p_l_c_s by pr_f_ss__n_l ph_t_gr_ph_rs. Th_ ph_t_gr_ph_r m_k_s _ sp_c__l st_d__ _nd b_ckgr__nd. Pr_nc_ G__rg_'s ph_t_s br__k th_s tr_d_t__n.

Pr_nc_ G__rg_ _s th_rd _n l_n_ t_ th_ Br_t_sh thr_n_. Th_s m__ns h_ w_ll b_ k_ng _ft_r h_s gr_ndf_th_r (Pr_nc_ Ch_rl_s) _nd h_s f_th_r d__. Pr_nc_ W_ll__m s__d h_ _s _nj_y_ng _v_ry m_n_t_ _f b__ng _ f_th_r, b_t _s l__k_ng f_rw_rd t_ wh_n h_s s_n sl__ps _ll n_ght. H_ _v_n j_k_d th_t h_ w_nt_d t_ g_ b_ck t_ w_rk s_ h_ c__ld g_t s_m_ sl__p. W_ll__m t_ld r_p_rt_rs h_ _s _ h_nds-_n f_th_r. H_ ch_ng_d G__rg_'s v_ry f_rst n_ppy (d__p_r) b_t s__d h_s w_f_ d_d m_st _f th_ w_rk _n th_ m_ddl_ _f th_ n_ght. W_ll__m s__d h_s s_n r_m_nd_d h_m _f h_ms_lf wh_n h_ w_s _ b_by. H_ s__d _f h_s s_n: "H_ wr_ggl_s _r__nd q__t_ _ l_t, _nd h_ d__sn't w_nt t_ g_ t_ sl__p th_t m_ch, wh_ch _s _ l_ttl_ b_t _f _ pr_bl_m."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

britain's royal family released the first official photos of prince george on sunday the photos are a little different because a royal photographer didn't take them the photos came from the private family album of the duke and duchess of cambridge (william and kate) george's grandfather michael middleton took the pictures one photo shows one-month-old george with his happy parents they are all standing under a tree another snap includes the family dog portraits of royal babies have always been taken in royal palaces by professional photographers the photographer makes a special studio and background prince george's photos break this tradition

prince george is third in line to the british throne this means he will be king after his grandfather (prince charles) and his father die prince william said he is enjoying every minute of being a father but is looking forward to when his son sleeps all night he even joked that he wanted to go back to work so he could get some sleep william told reporters he is a hands-on father he changed george's very first nappy (diaper) but said his wife did most of the work in the middle of the night william said his son reminded him of himself when he was a baby he said of his son "he wriggles around quite a lot and he doesn't want to go to sleep that much which is a little bit of a problem"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Britain'sroyalfamilyreleasedthefirstofficialphotosofPrinceGeorge
onSunday.Thephotosarealittledifferentbecausearoyalphotograp
herdidn'ttakethem.Thephotoscamefromtheprivatefamilyalbumo
ftheDukeandDuchessofCambridge(WilliamandKate).George'sgr
andfatherMichaelMiddletontookthepictures.Onephotoshowsone
-month-oldGeorgewithhishappyparents.Theyareallstandingu
nderatree.Anothersnapincludesthefamilydog.Portraitsofroyalba
bieshavealwaysbeentakeninroyalpalacesbyprofessionalphotogr
aphers.Thephotographermakesaspecialstudioandbackground.Pr
inceGeorge'sphotosbreakthistradition.PrinceGeorgeisthirdinline
totheBritishthrone.Thismeanshewillbekingafterhisgrandfather(P
rinceCharles)andhisfatherdie.PrinceWilliamsaidheisenjoyingeve
ryminuteofbeingafather,butislookingforwardtowhenhissonsleep
sallnight.Heevenjokedthathewantedtogobacktoworksohecouldg
etsomesleep.Williamtoldreportersheisahands-onfather.Hec
hangedGeorge'sveryfirstnappy(diaper)butsaidhiswifedidmostof
theworkinthemiddleofthenight.Williamsaidhissonremindedhimo
fhimselfwhenhewasababy.Hesaidofhisson:"Hewrigglesaroundq
uitealot,andhedoesn'twanttogotosleepthatmuch,whichisalittlebi
tofaproblem."





FREE WRITING

Write about baby photos for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Royal families are from the past. They are history. There should be no royal families in the 21st Century.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Prince George. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. BABY PHOTOS: Make a poster about baby photos. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. PRINCE GEORGE: Write a magazine article about Prince George. Include an imaginary interview with him.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to Prince George. Ask him three questions about being a British prince. Give him three pieces of advice on how to help the world. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

F

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

released

a.

issued

2.

private

b.

personal

3.

photo

c.

shot

4.

happy

d.

joyful

5.

tradition

e.

custom

6.

third

f.

number three

7.

enjoying

g.

loving

8.

go back

h.

return

9.

wriggles

i.

wiggles

10.

problem

j.

nuisance

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

On Sunday

2.

A royal photographer didn't take them

3.

George's grandfather

4.

Under a tree

5.

In royal palaces

6.

After princes Charles and William die

7.

(Every minute of) being a father

8.

To get some sleep

9.

Prince William

10.

Sleep

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy