My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
 
 LEVEL 3  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 0
   Level 1
   Level 2


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (3 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

EU plans to stop cars speeding (5th September, 2013)

The European Union (EU) has a plan to stop cars speeding. It hopes to reduce the number of people who die in traffic accidents. Around 30,000 lives are lost each year on Europe's roads. The EU's project uses a technology called intelligent speed authority (ISA). This is a small digital box that is put inside the car. It costs about $380. The transport department said it could cut the number of road deaths by one-third by the year 2020. The system uses satellites that communicate with cars. There are two things that can happen. One is that the driver gets a warning about the speed limit. The other is that the technology automatically puts on the brakes and slows the car down to a safer speed.


 

Not everyone is happy with this idea. Many people in Britain do not want the EU telling them how to drive. The British transport minister Patrick McLoughlin said it took away the freedom of motorists. British politicians believe the ISA system is unnecessary because the UK has fewer road deaths than other European countries. In 2012, 1,754 people died on British roads. This was down from 1,901 in 2011 and the lowest figure since records began in 1926. In Germany, there were 3,657 fatalities last year. A UK motoring organisation warned that ISA could be dangerous. It said: "If you were overtaking a tractor and suddenly needed to accelerate to avoid [crashing], you would not be able to."

Try Level 0, Level 1 or Level 2

Sources:
http://www.telegraph.co.uk/motoring/road-safety/10278702/EU-plans-to-fit-all-cars-with-speed-limiters.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2408012/Britain-fights-EUs-Big-Brother-bid-fit-car-speed-limiter.html#ixzz2doRM5xzN
http://www.idigitaltimes.co.uk/articles/496639/20130902/european-union-plans-install-automatic-speed-limiting.htm



 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-Mail RSS

1. SPEED LIMITS: Students walk around the class and talk to other students about speed limits. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

European Union / speeding / traffic accident / transport / satellite / speed limit / brakes / how to drive / motorists / since records began / fatalities / overtaking / accelerate

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. CAR SAFETY: Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Safety feature

Good points

Bad points

Speed limiter

 

 

Driver's crash helmet

 

 

Airplane-style black box

 

 

In-car video cameras

 

 

Radar brakes

 

 

600cc engines in all cars

 

 

4. SPEED LIMIT: Students A strongly believe speed limits should be much lower; Students B strongly believe they are already too low.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. TRANSPORT: Rank these and share your rankings with your partner. Put the safest at the top. Change partners often and share your rankings.

  • car

  • bullet train

  • cruise ship

  • motorbike

  • airplane

  • helicopter

  • bicycle

  • bus

6. SPEEDING: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "speeding". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The EU wants to help save lives on Europe's roads.

T / F

b.

The abbreviation I.S.A. means Intelligent Speed Advisor.

T / F

c.

The EU things road deaths can be cut by a third in the next 7 years.

T / F

d.

The ISA system automatically cuts off fuel when the car goes too fast.

T / F

e.

British people aren't happy about the EU idea.

T / F

f.

Britain's transport minister welcomed the new technology.

T / F

g.

There were the fewest road deaths in Britain last year since 1926.

T / F

h.

A motoring group said the new technology was dangerous for tractors.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

plan

a.

ordering

2.

traffic accidents

b.

number

3.

cut

c.

alert

4.

communicate

d.

deaths

5.

warning

e.

idea

6.

happy

f.

interact

7.

telling

g.

escape

8.

figure

h.

car crashes

9.

fatalities

i.

pleased

10.

avoid

j.

lower

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

a plan to stop

a.

lost each year

2.

reduce the number of people who die

b.

fatalities last year

3.

Around 30,000 lives are

c.

to accelerate

4.

cut the number of road deaths

d.

in traffic accidents

5.

the technology automatically puts

e.

telling them how to drive

6.

people in Britain do not want the EU

f.

by one-third

7.

the lowest figure

g.

cars speeding

8.

there were 3,657

h.

since records began

9.

motoring

i.

on the brakes

10.

suddenly needed

j.

organisation



 

GAP FILL

The European Union (EU) has a plan to stop cars (1) ____________. It hopes to reduce the number of people who die in (2) ____________ accidents. Around 30,000 lives are (3) ____________ each year on Europe's roads. The EU's project uses a technology called intelligent speed authority (ISA). This is a small digital box that is put (4) ____________ the car. It costs about $380. The transport department said it could (5) ____________ the number of road deaths by one-third by the year 2020. The system uses (6) ____________ that communicate with cars. There are two things that can happen. One is that the driver gets a (7) ____________ about the speed limit. The other is that the technology automatically puts on the brakes and (8) ____________ the car down to a safer speed.

 

 

warning
cut
traffic
slows
inside
speeding
satellites
lost

Not everyone is happy with this idea. Many people in Britain do not want the EU (9) ____________ them how to drive. The British transport minister Patrick McLoughlin said it took away the (10) ____________ of motorists. British politicians believe the ISA system is unnecessary because the UK has (11) ____________ road deaths than other European countries. In 2012, 1,754 people died on British roads. This was (12) ____________ from 1,901 in 2011 and the lowest figure since (13) ____________ began in 1926. In Germany, there were 3,657 (14) ____________ last year. A UK motoring organisation warned that ISA could be dangerous. It said: "If you were (15) ____________ a tractor and suddenly needed to (16) ____________ to avoid [crashing], you would not be able to."

 

fatalities
accelerate
fewer
freedom
records
telling
overtaking
down


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

The European Union (EU) has a plan to ______

 

a.  stop cars speed in
b.  stop cars speeding
c.  stop cars speed on
d.  stop cars spree thing

2)

The EU's project uses a technology called ______

 

a.  intelligent speed authorities
b.  intelligent speed authorise tea
c.  intelligent speed authority
d.  intelligent speed author it is

3)

The transport department said it could cut the number of road deaths ______

 

a.  by a third
b.  by one-third
c.  by one, thirdly
d.  by one-thirds

4)

One is that the driver gets a warning about ______

 

a.  the speed limit
b.  the speed limits
c.  the speed limited
d.  the speed limiting

5)

slows the car down to ______

 

a.  a safer speeding
b.  a safer speed
c.  a safer speedo
d.  a safer speeds

6)

The British transport minister Patrick McLoughlin said it took away the ______

 

a.  freedom of motor tests
b.  freedom of motors its
c.  freedom of motorists
d.  freedom of motorist

7)

British politicians believe the ISA system ______

 

a.  isn't unnecessary
b.  is necessary
c.  is not unnecessary
d.  is unnecessary

8)

This was down from 1,901 in 2011 and the lowest figure ______

 

a.  since records begin
b.  since records began
c.  since records begun
d.  since records beginning

9)

A UK motoring organisation warned that ISA ______

 

a.  could be dangers
b.  could be endangers
c.  could be dangerous
d.  could be dangerously

10)

If you were overtaking a tractor and suddenly ______

 

a.  needed to excel a rate
b.  needed to axel a rate
c.  needed to accelerate
d.  needed to acceleration

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The European Union (EU) (1) ___________________ cars speeding. It hopes to reduce the number of people who die in traffic accidents. Around 30,000 lives are (2) ___________________ Europe's roads. The EU's project uses a technology called intelligent speed authority (ISA). This is a small digital box that (3) ___________________ car. It costs about $380. The transport department said it could cut the number                             (4) ___________________ one-third by the year 2020. The system (5) ___________________ communicate with cars. There are two things that can happen. One is that the driver gets a warning about the speed limit. The other is that the technology automatically (6) ___________________ and slows the car down to a safer speed.

Not everyone is happy with this idea. Many people in Britain do not want the EU (7) ___________________ to drive. The British transport minister Patrick McLoughlin said (8) ___________________ freedom of motorists. British politicians believe the ISA system is unnecessary because the UK has fewer road deaths than other European countries. (9) __________________ people died on British roads. This was down from 1,901 in 2011 and the lowest figure since records (10) ___________________. In Germany, there were 3,657 fatalities last year. A UK (11) ___________________ warned that ISA could be dangerous. It said: "If you were overtaking a tractor and suddenly needed to (12) ___________________ [crashing], you would not be able to."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What does the EU want to reduce?

2.

How many people died in Europe in traffic accidents last year?

3.

Where will people put the ISA box?

4.

What warning will the ISA give drivers?

5.

How does the technology slow cars down?

6.

What do British people not want to be told?

7.

What did a British politician say the technology takes away?

8.

When did 1,754 people die on British roads?

9.

When did Britain start keeping records on traffic accidents?

10.

What might you not be able to do in an emergency?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What does the EU want to reduce?

6.

What do British people not want to be told?

 

a) the speed limit
b) the number of road deaths
c) how many cares are on the road
d) the ISA

 

a) how to drive
b) how many people died
c) what cars to drive
d) when to drive

2.

How many people died in Europe in traffic accidents last year?

7.

What did a British politician say the technology takes away?

 

a) exactly 30,000
b) over 30,000
c) about 30,000
d) just less than 30,000

 

a) risk
b) adventure
c) money
d) freedom

3.

Where will people put the ISA box?

8.

When did 1,754 people die on British roads?

 

a) in their garage
b) under their car
c) on top of their car
d) in their car

 

a) 1926
b) 1901
c) 2012
d) 2011

4.

What warning will the ISA give drivers?

9.

When did Britain start keeping records on traffic accidents?

 

a) a 5-minute warning
b) about the speed limit
c) a very strict warning
d) about the size of fines

 

a) in the late 19th century
b) in 1901
c) in 1754
d) in 1926

5.

How does the technology slow cars down?

10.

What might you not be able to do in an emergency?

 

a) it puts on the brakes
b) it turns the engine off
c) it cuts off the fuel
d) with a parachute

 

a) drive a tractor
b) go faster
c) do a 3-point turn
d) use the technology

ROLE PLAY

Role  A – Crash helmets

You think crash helmets are the best way to reduce road deaths. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a speed limiter, video cameras or more police.

Role  B – Speed limiter

You think a speed limiter is the best way to reduce road deaths. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these (and why): crash helmets, video cameras or more police.

Role  C – Video cameras

You think video cameras are the best way to reduce road deaths. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a speed limiter, crash helmets or more police.

Role  D – More police

You think more police is the best way to reduce road deaths. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a speed limiter, video cameras or crash helmets.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'speed' and 'limit'.

speed

limit

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • hopes
  • called
  • small
  • third
  • happen
  • safer
  • telling
  • freedom
  • fewer
  • down
  • 1926
  • accelerate

SPEED LIMITS SURVEY

Write five GOOD questions about speed limits in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SPEED LIMITS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'speeding'?

c)

What do you think of the EU plan?

d)

How safe are the roads in your country?

e)

Do people in your country keep to the speed limits?

f)

Should speed limits go up, down or stay the same?

g)

Should all cars have speed limiters, video cameras and black boxes?

h)

What is your idea to make the roads safer?

i)

Do you ever worry about accidents when you're in a car / on a bus?

j)

What do you think of no speed limits (like on Germany's autobahn)?

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

How crazy are drivers in your country?

c)

Why would people not be happy about this idea?

d)

How much freedom should motorists have?

e)

Is all technology that saves lives necessary?

f)

Are driverless cars safer?

g)

What should happen to people who go over the speed limit?

h)

Is it dangerous for a satellite to automatically put a car's brakes on?

i)

Should overtaking be banned?

j)

What questions would you like to ask the head of the EU project?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

The European Union (EU) has a plan to stop cars speeding. It hopes to (1) ____ the number of people who die in traffic accidents. Around 30,000 lives are (2) ____ each year on Europe's roads. The EU's project uses a technology called intelligent speed authority (ISA). This is a small digital box that is put inside the car. It costs about $380. The transport department said it could (3) ____ the number of road deaths by one-third by (4) ____ year 2020. The system uses satellites that communicate (5) ____ cars. There are two things that can happen. One is that the driver gets a warning about the speed limit. The other is that the technology automatically puts (6) ____ the brakes and slows the car down to a safer speed.

Not everyone is happy with this idea. Many people in Britain do not want the EU  (7) ____ them how to drive. The British transport minister Patrick McLoughlin said it took away the freedom of (8) ____. British politicians believe the ISA system is unnecessary because the UK has (9) ____ road deaths than other European countries. In 2012, 1,754 people died on British roads. This was (10) ____ from 1,901 in 2011 and the lowest figure since records began in 1926. In Germany, there were 3,657 (11) ____ last year. A UK motoring organisation warned that ISA could be dangerous. It said: "If you were (12) ____ a tractor and suddenly needed to accelerate to avoid [crashing], you would not be able to."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

deduce

(b)

deuce

(c)

reduce

(d)

juice

2.

(a)

lost

(b)

misplaced

(c)

suffered

(d)

beaten

3.

(a)

lose

(b)

cut

(c)

chop

(d)

slice

4.

(a)

all

(b)

a

(c)

this

(d)

the

5.

(a)

on

(b)

up

(c)

with

(d)

of

6.

(a)

in

(b)

on

(c)

up

(d)

stop

7.

(a)

telling

(b)

told

(c)

tell

(d)

tells

8.

(a)

navigators

(b)

pilots

(c)

pedestrians

(d)

motorists

9.

(a)

less

(b)

smaller

(c)

fewer

(d)

reduce

10.

(a)

lower

(b)

fell

(c)

less

(d)

down

11.

(a)

facilities

(b)

fatalities

(c)

faculties

(d)

fatigues

12.

(a)

overtaking

(b)

overtakes

(c)

overtaken

(d)

overtook

SPELLING

Paragraph 1

1.

euerdc the number of people who die

2.

traffic cciteansd

3.

a technology called ignlenlitet speed authority

4.

orspatntr department

5.

The system uses silteltesa

6.

the technology uoamyaitlaclt puts on the brakes

Paragraph 2

7.

British lanticioips

8.

the ISA system is rncnueaseys

9.

the lowest erfuig since records began

10.

there were 3,657 faiiaetlst last year

11.

suddenly needed to eaelcarcte

12.

vioad crashing

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

from 1,901 in 2011 and the lowest figure since records began in 1926. In Germany, there were 3,657 fatalities

(    )

motorists. British politicians believe the ISA system is unnecessary because the UK has fewer road

(    )

limit. The other is that the technology automatically puts on the brakes and slows the car down to a safer speed.

(    )

cut the number of road deaths by one-third by the year 2020. The system uses satellites that communicate

(    )

of people who die in traffic accidents. Around 30,000 lives are lost each year on Europe's

(    )

Not everyone is happy with this idea. Many people in Britain do not want the EU telling them how

(    )

digital box that is put inside the car. It costs about $380. The transport department said it could

(    )

to drive. The British transport minister Patrick McLoughlin said it took away the freedom of

(    )

deaths than other European countries. In 2012, 1,754 people died on British roads. This was down

(    )

roads. The EU's project uses a technology called intelligent speed authority (ISA). This is a small

(    )

overtaking a tractor and suddenly needed to accelerate to avoid [crashing], you would not be able to."

(    )

with cars. There are two things that can happen. One is that the driver gets a warning about the speed

1  )

The European Union (EU) has a plan to stop cars speeding. It hopes to reduce the number

(    )

last year. A UK motoring organisation warned that ISA could be dangerous. It said: "If you were

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

number     of     people     who     die    It    hopes    to    reduce     the.    

2.

on     year     each     lost     are     lives     30,000     roads    Europe's.    

3.

car    put    box    a    inside    that    small   This    the   is    digital   is.    

4.

third    by   of   cut   one   road   the    It   -   deaths    number    could.    

5.

warning     speed     The     a     the     gets     about     limit     driver.    

6.

drive     want     telling     to     Not     EU     how     the     them.    

7.

is     believe    unnecessary    the    ISA    British    system    politicians.    

8.

roads     2012     died     British     people     on     1,754     ,     In.    

9.

there     ,     Germany    In    year    last    fatalities    3,657    ,    were.    

10.

tractor    accelerate    and    suddenly    Overtaking    needed    a     to.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The European Union (EU) has a plan to stop cars speeding. It hopes to reduce / reduction the number of people who die in / on traffic accidents. Around 30,000 lives are losing / lost each year on Europe's roads. The EU's project uses a technology called intelligence / intelligent speed authority (ISA). This is a small digital / digitally box that is put inside the car. It costs about $380. The transport department said it could dice / cut the number of road deaths / death by one-third by the year 2020. The system uses satellites that communicate / communicative with cars. There are two things that can happen. One is that the driver gets a warn / warning about the speed limit. The other is that the technology automatically puts up / on the brakes and slows the car down to a safer speed.

Not everyone is / are happy with this idea. Many people in Britain do not want the EU telling / told them how to drive. The British transport minister Patrick McLoughlin said it taking / took away the freedom of motorist / motorists. British politicians believe the ISA system is unnecessary so / because the UK has fewer road deaths than other European countries. In 2012, 1,754 people died in / on British roads. This was down / low from 1,901 in 2011 and the lowest figure since record / records began in 1926. In Germany, there were 3,657 fatalities / facilities last year. A UK motoring organisation warned that ISA could be dangerous. It said: "If you were overtaking a tractor and suddenly needing / needed to accelerate to avoid [crashing], you would not be able to."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ __r_p__n _n__n (__) h_s _ pl_n t_ st_p c_rs sp__d_ng. _t h_p_s t_ r_d_c_ th_ n_mb_r _f p__pl_ wh_ d__ _n tr_ff_c _cc_d_nts. _r__nd 30,000 l_v_s _r_ l_st __ch y__r _n __r_p_'s r__ds. Th_ __'s pr_j_ct _s_s _ t_chn_l_gy c_ll_d _nt_ll_g_nt sp__d __th_r_ty (_S_). Th_s _s _ sm_ll d_g_t_l b_x th_t _s p_t _ns_d_ th_ c_r. _t c_sts _b__t $380. Th_ tr_nsp_rt d_p_rtm_nt s__d _t c__ld c_t th_ n_mb_r _f r__d d__ths by _n_-th_rd by th_ y__r 2020. Th_ syst_m _s_s s_t_ll_t_s th_t c_mm_n_c_t_ w_th c_rs. Th_r_ _r_ tw_ th_ngs th_t c_n h_pp_n. _n_ _s th_t th_ dr_v_r g_ts _ w_rn_ng _b__t th_ sp__d l_m_t. Th_ _th_r _s th_t th_ t_chn_l_gy __t_m_t_c_lly p_ts _n th_ br_k_s _nd sl_ws th_ c_r d_wn t_ _ s_f_r sp__d.

N_t _v_ry_n_ _s h_ppy w_th th_s _d__. M_ny p__pl_ _n Br_t__n d_ n_t w_nt th_ __ t_ll_ng th_m h_w t_ dr_v_. Th_ Br_t_sh tr_nsp_rt m_n_st_r P_tr_ck McL__ghl_n s__d _t t__k _w_y th_ fr__d_m _f m_t_r_sts. Br_t_sh p_l_t_c__ns b_l__v_ th_ _S_ syst_m _s _nn_c_ss_ry b_c__s_ th_ _K h_s f_w_r r__d d__ths th_n _th_r __r_p__n c__ntr__s. _n 2012, 1,754 p__pl_ d__d _n Br_t_sh r__ds. Th_s w_s d_wn fr_m 1,901 _n 2011 _nd th_ l_w_st f_g_r_ s_nc_ r_c_rds b_g_n _n 1926. _n G_rm_ny, th_r_ w_r_ 3,657 f_t_l_t__s l_st y__r. _ _K m_t_r_ng _rg_n_s_t__n w_rn_d th_t _S_ c__ld b_ d_ng_r__s. _t s__d: "_f y__ w_r_ _v_rt_k_ng _ tr_ct_r _nd s_dd_nly n__d_d t_ _cc_l_r_t_ t_ _v__d [cr_sh_ng], y__ w__ld n_t b_ _bl_ t_."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the european union (eu) has a plan to stop cars speeding it hopes to reduce the number of people who die in traffic accidents around 30000 lives are lost each year on europe's roads the eu's project uses a technology called intelligent speed authority (isa) this is a small digital box that is put inside the car it costs about $380 the transport department said it could cut the number of road deaths by one-third by the year 2020 the system uses satellites that communicate with cars there are two things that can happen one is that the driver gets a warning about the speed limit the other is that the technology automatically puts on the brakes and slows the car down to a safer speed

not everyone is happy with this idea many people in britain do not want the eu telling them how to drive the british transport minister patrick mcloughlin said it took away the freedom of motorists british politicians believe the isa system is unnecessary because the uk has fewer road deaths than other european countries in 2012 1754 people died on british roads this was down from 1901 in 2011 and the lowest figure since records began in 1926 in germany there were 3657 fatalities last year a uk motoring organisation warned that isa could be dangerous it said "if you were overtaking a tractor and suddenly needed to accelerate to avoid [crashing] you would not be able to"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

TheEuropeanUnion(EU)hasaplantostopcarsspeeding.Ithopestored
ucethenumberofpeoplewhodieintrafficaccidents.Around30,000live
sarelosteachyearonEurope'sroads.TheEU'sprojectusesatechnolog
ycalledintelligentspeedauthority(ISA).Thisisasmalldigitalboxthatis
putinsidethecar.Itcostsabout$380.Thetransportdepartmentsaiditc
ouldcutthenumberofroaddeathsbyone-thirdbytheyear2020.The
systemusessatellitesthatcommunicatewithcars.Therearetwothing
sthatcanhappen.Oneisthatthedrivergetsawarningaboutthespeedli
mit.Theotheristhatthetechnologyautomaticallyputsonthebrakesan
dslowsthecardowntoasaferspeed.Noteveryoneishappywiththiside
a.ManypeopleinBritaindonotwanttheEUtellingthemhowtodrive.The
BritishtransportministerPatrickMcLoughlinsaidittookawaythefreed
omofmotorists.BritishpoliticiansbelievetheISAsystemisunnecessar
ybecausetheUKhasfewerroaddeathsthanotherEuropeancountries.
In2012,1,754peoplediedonBritishroads.Thiswasdownfrom1,901in
2011andthelowestfiguresincerecordsbeganin1926.InGermany,th
erewere3,657fatalitieslastyear.AUKmotoringorganisationwarnedt
hatISAcouldbedangerous.Itsaid:"Ifyouwereovertakingatractorand
suddenlyneededtoacceleratetoavoid[crashing],youwouldnotbeabl
eto."

FREE WRITING

Write about speed limits for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

All cars should have technology to limit their speed.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about speed limits on roads. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. SPEED LIMITS: Make a poster about speed limits and road safety. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. FREEDOM: Write a magazine article about the ISA technology. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a road-safety expert. Ask him/her three questions about speed limits. Give him/her three of your opinions on how to make the roads safer. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

F

e

T

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

plan

a.

idea

2.

traffic accidents

b.

car crashes

3.

cut

c.

lower

4.

communicate

d.

interact

5.

warning

e.

alert

6.

happy

f.

pleased

7.

telling

g.

ordering

8.

figure

h.

number

9.

fatalities

i.

deaths

10.

avoid

j.

escape

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The number of road deaths

2.

Around 30,000

3.

In their car

4.

About the speed limit

5.

It automatically puts on the brakes

6.

How to drive

7.

Motorists' freedom

8.

In 2012

9.

In 1926

10.

Accelerate

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

a

7.

d

8.

c

9.

d

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy