The Reading / Listening - Level 3

Alternative medicine is becoming more popular in Bahrain. More and more people are trying things like hypnotherapy and reiki. Hypnotherapy is when a hypnotherapist tries to change the feelings and behavior of people. Many people use it to stop smoking. Reiki changes the energy lines in your body to make you better. People are also becoming interested in other kinds of alternative medicine, for example, homeopathy and acupuncture. Wikipedia.com says alternative medicine is any treatment that heals the body without medicine. Wikipedia says there is little scientific research on it. There are very few medical universities in western countries where you can study alternative medicine.



Bahrain allowed alternative medicine in 2012 and is being very careful. It only gave licences to seven therapy clinics in 2013. Dr Baha Fateha from Bahrain's health department said more people wanted to open their own clinics. He told Gulf News: "Alternative therapy is on the increase in Bahrain and we have new applications all the time." He also said the country wanted to make sure new clinics were safe. He said: "First, we need to see evidence that they have the professional qualifications to do their job and that they have a business plan." A hypnotherapist in Bahrain said many people did not understand alternative medicine. She said people, "still see it as a form of magic or something that can't be trusted".

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.gulf-daily-news.com/NewsDetails.aspx?storyid=368509
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Alternative_medicine


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. MEDICINE: Students walk around the class and talk to other students about medicine. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

medicine / popular / hypnotherapy / feelings / stop smoking / energy / heals / research / careful / therapy / health department / applications / clinics / qualifications / magic

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. ALTERNATIVE MEDICINE: What do you know about these? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What I know

An interesting fact I found online

Acupuncture

 

 

Homeopathy

 

 

Reiki

 

 

Hypnotism

 

 

Ayurveda

 

 

Naturopathy

 

 

4. BETTER: Students A strongly believe alternative medicine is better than medicine with modern drugs; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. MY CURE: What do you suggest for the following problems? Talk about this with your partner(s). Change partners and discuss what you talked about.

  • headache

  • stress

  • muscle pain

  • bad skin

  • tiredness / fatigue / exhaustion

  • flu

  • bad breath

  • obesity

6. POPULAR: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "popular". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Alternative medicine is now the most popular treatment in Bahrain.

T / F

b.

Reiki is increasing in popularity, hypnotherapy is decreasing.

T / F

c.

The article says people use hypnotherapy to stop smoking.

T / F

d.

There are many university courses in the west for alternative medicine.

T / F

e.

Bahrain has allowed alternative medicine since the year 1912.

T / F

f.

More people in Bahrain want to open an alternative therapy clinic.

T / F

g.

Bahrain wants clinic owners to have qualifications and a business plan.

T / F

h.

Some people still believe alternative medicine is like magic.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

becoming

a.

requests

2.

trying

b.

actions

3.

behavior

c.

believed in

4.

kinds

d.

cautious

5.

treatment

e.

getting

6.

careful

f.

proof

7.

increase

g.

types

8.

applications

h.

checking out

9.

evidence

i.

rise

10.

trusted

j.

care

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

More and

a.

qualifications

2.

trying things

b.

countries

3.

Many people use it

c.

evidence

4.

treatment that heals

d.

plan

5.

medical universities in western

e.

like hypnotherapy

6.

Alternative therapy is on the

f.

of magic

7.

we need to see

g.

the body

8.

professional

h.

to stop smoking

9.

have a business

i.

increase in Bahrain

10.

people still see it as a form

j.

more people



 

GAP FILL

Alternative medicine is (1) ___________ more popular in Bahrain. More and more people are (2) ___________ things like hypnotherapy and reiki. Hypnotherapy is when a hypnotherapist tries to change the (3) ___________ and behavior of people. Many people use it to stop smoking. Reiki changes the (4) ___________ lines in your body to make you better. People are also becoming interested in other kinds of alternative medicine, for (5) ___________, homeopathy and acupuncture. Wikipedia.com says alternative medicine is any treatment that (6) ___________ the body without medicine. Wikipedia says there is little scientific (7) ___________ on it. There are very few medical universities in (8) ___________ countries where you can study alternative medicine.

 

 

energy
research
trying
heals
feelings
becoming
western
example

Bahrain (9) ___________ alternative medicine in 2012 and is being very careful. It only gave licences to seven (10) ___________ clinics in 2013. Dr Baha Fateha from Bahrain's health department said more people wanted to open their own (11) ___________. He told Gulf News: "Alternative therapy is on the increase in Bahrain and we have new (12) ___________ all the time." He also said the country wanted to make sure new clinics were safe. He said: "First, we need to see (13) ___________ that they have the professional qualifications to do their job and that they have a business (14) ___________." A hypnotherapist in Bahrain said many people did not understand alternative medicine. She said people, "still see it as a (15) ___________ of magic or something that can't be (16) ___________ ".

 

plan
clinics
evidence
trusted
allowed
form
therapy
applications

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

More and more people are trying things like ______

 

a.  hypnotherapy and reiki
b.  hypnotherapy and raking
c.  hypnotherapy and ray key
d.  hypnotherapy and hiking

2)

a hypnotherapist tries to change the feelings and ______

 

a.  behavior for people
b.  behavior of people
c.  behavior from people
d.  behavior if people

3)

Many people use it to ______

 

a.  stop smoke in
b.  stop smoke king
c.  stop smoking
d.  stop no smoking

4)

People are also becoming interested ______

 

a.  in other kindness
b.  in other kinds
c.  in other kindly
d.  in other kind

5)

Wikipedia says there is little scientific ______

 

a.  researches on it
b.  researched on it
c.  research on it
d.  researcher on it

6)

Bahrain allowed alternative medicine in 2012 and is ______

 

a.  being very careless
b.  being very carefully
c.  being very car full
d.  being very careful

7)

It only gave licences to seven ______

 

a.  therapy clinics
b.  therapy Kleenex
c.  therapy clean eggs
d.  therapy clean nicks

8)

Alternative therapy is on the ______

 

a.  increased in Bahrain
b.  increase in Bahrain
c.  increases in Bahrain
d.  increasing in Bahrain

9)

First, we need to see evidence that they have the ______

 

a.  professional qualification
b.  professionally qualifications
c.  professional qualifications
d.  professionally qualificationss

10)

people, "still see it as a form of magic or something that ______"

 

a.  can't be trust it
b.  can't be trusted
c.  can't be trusty
d.  can't be trussed

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Alternative medicine is becoming more popular in Bahrain. More and more people (1) ___________________ hypnotherapy and reiki. Hypnotherapy is when a hypnotherapist tries (2) ___________________ and behavior of people. Many people use it to stop smoking. Reiki changes the energy lines in your body (3) ___________________. People are also becoming interested in other kinds of alternative medicine, for example, homeopathy and acupuncture. Wikipedia.com says alternative medicine (4) ___________________ heals the body without medicine. Wikipedia says there is (5) ___________________ it. There are very few medical universities in western countries (6) ___________________ alternative medicine.

Bahrain allowed alternative medicine in 2012 (7) ___________________ careful. It only gave licences to seven therapy clinics in 2013. Dr Baha Fateha from Bahrain's health department said (8) ___________________ open their own clinics. He told Gulf News: "Alternative therapy is on the increase in Bahrain and we (9) ___________________ all the time." He also said the country wanted to make sure (10) ___________________. He said: "First, we need to see evidence that they have the professional qualifications to (11) ___________________ they have a business plan." A hypnotherapist in Bahrain said many people did not understand alternative medicine. She said people, "still see it (12) ___________________ or something that can't be trusted".





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What two things are more and more people trying?

2.

What do hypnotherapists try to change?

3.

What do some people who try hypnotherapy want to stop?

4.

What lines in your body does reiki change?

5.

At how many western universities can you study alternative medicine?

6.

When did Bahrain allow alternative medicine clinics to open?

7.

How many licences did Bahrain's government issue in 2013?

8.

What does Bahrain want to make sure of with new clinics?

9.

What kind of plan do alternative medicine clinics need?

10.

What do some people mistake alternative medicine for?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What two things are more and more people trying?

6.

When did Bahrain allow alternative medicine clinics to open?

 

a) feelings and behaviour
b) reiki and hypnotherapy
c) smoking and energy
d) this and that

 

a) 2012
b) 2011
c) 2010
d) 2009

2.

What do hypnotherapists try to change?

7.

How many licences did Bahrain's government issue in 2013?

 

a) brain patterns
b) mind control
c) heart beat
d) feelings and behavior

 

a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

3.

What do some people who try hypnotherapy want to stop?

8.

What does Bahrain want to make sure of with new clinics?

 

a) smoking
b) trying
c) reiki
d) feelings

 

a) they are safe
b) there are many of them
c) they are cheap
d) people speak English

4.

What lines in your body does reiki change?

9.

What kind of plan do alternative medicine clinics need?

 

a) horizontal lines
b) wrinkles
c) energy lines
d) scars

 

a) a business plan
b) a health and safety plan
c) a back-up plan
d) an emergency plan

5.

At how many western universities can you study alternative medicine?

10.

What do some people mistake alternative medicine for?

 

a) all
b) very few
c) many
d) none

 

a) Chinese medicine
b) herbal medicine
c) massages
d) magic

ROLE PLAY

Role  A – Sleep

You think sleep is the best thing to stay healthy. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): fruit, exercise or having fun.

Role  B – Fruit

You think fruit is the best thing to stay healthy. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): sleep, exercise or having fun.

Role  C – Exercise

You think exercise is the best thing to stay healthy. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): fruit, sleep or having fun.

Role  D – Having fun

You think having fun is the best thing to stay healthy. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): fruit, exercise or sleep.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'alternative' and 'medicine'.

alternative

medicine

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • popular
  • when
  • lines
  • kinds
  • any
  • study
  • allowed
  • seven
  • own
  • time
  • first
  • form

ALTERNATIVE MEDICINE SURVEY

Write five GOOD questions about alternative medicine in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ALTERNATIVE MEDICINE DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'medicine'?

c)

How often do you take medicine?

d)

Does the medicine you use always work?

e)

What do you think of alternative medicine?

f)

Would you like to try hypnotherapy?

g)

Why do people choose alternative medicine instead of "normal" medicine?

h)

Why do you think there is so little research on alternative medicine?

i)

Do you think alternative medicine is best for some things and conventional medicine is better for other things?

j)

What do you think medicine of the future will be like?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Is Bahrain right to be careful?

c)

What do you know about alternative medicine?

d)

What do you think of acupuncture? Would you try it?

e)

What is "alternative" about alternative medicine?

f)

Do you think alternative medicine will ever become common?

g)

Why do you think alternative medicine isn't so common in hospitals?

h)

Why do people think alternative medicine is a kind of magic?

i)

What do you use for aches and pains?

j)

What questions would you like to ask an expert on alternative medicine?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Alternative medicine is becoming more (1) ____ in Bahrain. More and more people are trying things (2) ____ hypnotherapy and reiki. Hypnotherapy is when a hypnotherapist tries to change the feelings and behavior of people. Many people use (3) ____ to stop smoking. Reiki changes the energy lines in your body to make you better. People are also becoming (4) ____ in other kinds of alternative medicine, for example, homeopathy and acupuncture. Wikipedia.com says alternative medicine is any treatment that (5) ____ the body without medicine. Wikipedia says there is little scientific research on it. There are very (6) ____ medical universities in western countries where you can study alternative medicine.

Bahrain (7) ____ alternative medicine in 2012 and is being very careful. It only gave licences to seven therapy clinics in 2013. Dr Baha Fateha from Bahrain's health department said more people wanted to open their (8) ____ clinics. He told Gulf News: "Alternative therapy is on the increase in Bahrain and we have new applications (9) ____ the time." He also said the country wanted to (10) ____ sure new clinics were safe. He said: "First, we need to see evidence that they have the professional qualifications to do their job and that they have a (11) ____ plan." A hypnotherapist in Bahrain said many people did not understand alternative medicine. She said people, "still see it as a (12) ____ of magic or something that can't be trusted".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

popularity

(b)

populated

(c)

polar

(d)

popular

2.

(a)

prefer

(b)

love

(c)

as

(d)

like

3.

(a)

him

(b)

it

(c)

all

(d)

them

4.

(a)

interesting

(b)

interests

(c)

interested

(d)

interest

5.

(a)

heals

(b)

seals

(c)

peals

(d)

deals

6.

(a)

few

(b)

low

(c)

small

(d)

much

7.

(a)

asked

(b)

permit

(c)

let

(d)

allowed

8.

(a)

own

(b)

down

(c)

owner

(d)

downer

9.

(a)

most

(b)

all

(c)

every

(d)

a lot

10.

(a)

have

(b)

do

(c)

make

(d)

give

11.

(a)

healthy

(b)

massage

(c)

business

(d)

alternative

12.

(a)

document

(b)

form

(c)

paper

(d)

shape

SPELLING

Paragraph 1

1.

trying things like nhtypeapyhor

2.

hvbiaeor (USA) / iohvrbaue (UK) of people

3.

changes the yenrge lines

4.

becoming ietnstrdee in other kinds

5.

ttarnmete that heals the body

6.

medical iusretniisev

Paragraph 2

7.

Bahrain dwollae alternative medicine in 2012

8.

gave licences to seven therapy iicslcn

9.

Alternative therapy is on the aiescner in Bahrain

10.

we need to see ednvieec

11.

professional cilisnoiufataq

12.

have a esibusns plan

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

heals the body without medicine. Wikipedia says there is little scientific research on it. There are very

(    )

feelings and behavior of people. Many people use it to stop smoking. Reiki changes the energy

(    )

few medical universities in western countries where you can study alternative medicine.

(    )

lines in your body to make you better. People are also becoming interested in other kinds

(    )

of alternative medicine, for example, homeopathy and acupuncture. Wikipedia.com says alternative medicine is any treatment that

(    )

understand alternative medicine. She said people, "still see it as a form of magic or something that can't be trusted".

1  )

Alternative medicine is becoming more popular in Bahrain. More and more people are trying

(    )

things like hypnotherapy and reiki. Hypnotherapy is when a hypnotherapist tries to change the

(    )

job and that they have a business plan." A hypnotherapist in Bahrain said many people did not

(    )

therapy clinics in 2013. Dr Baha Fateha from Bahrain's health department said more people wanted

(    )

Bahrain allowed alternative medicine in 2012 and is being very careful. It only gave licences to seven

(    )

to open their own clinics. He told Gulf News: "Alternative therapy is on the increase in Bahrain and we have

(    )

safe. He said: "First, we need to see evidence that they have the professional qualifications to do their

(    )

new applications all the time." He also said the country wanted to make sure new clinics were

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

becoming    more    Alternative   popular   medicine    in    is    Bahrain.    

2.

behavior     change     and     people     to     feelings    of    Tries    the.    

3.

to   body   your  in   lines   energy   the   Changes   better   you  make.

4.

becoming     interested     People     in     are     other     also     kinds.    

5.

you     where     Countries     medicine     alternative     study     can.    

6.

therapy     gave     clinics     licences     to     It     seven     only.    

7.

own     wanted     clinics     to     open     More     their     people.    

8.

country    make   clinics   The    to   new    safe    wanted   sure    were.    

9.

people     did     not     understand    alternative    medicine    Many     .

10.

a     as     it     see     still     people     said     She    magic    of    form.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Alternative medicine is becoming more popularity / popular in Bahrain. More and more people are trying things / thing like hypnotherapy and reiki. Hypnotherapy is when a hypnotherapist trying / tries to change the feelings and behavior of people. Many people use it to stopped / stop smoking. Reiki changes the energy / energetic lines in your body to make you better. People are also become / becoming interested in other kinds of alternative medicine, for / as example, homeopathy and acupuncture. Wikipedia.com says alternative medicine is any treatment that seals / heals the body without medicine. Wikipedia says there is few / little scientific research on it. There are very few / little medical universities in western countries where you can study alternative medicine.

Bahrain allowed / allows alternative medicine in 2012 and is being very careful / careless. It only gave licences to seven therapy clinic / clinics in 2013. Dr Baha Fateha from Bahrain's healthy / health department said more people wanted to open their own / down clinics. He told Gulf News: "Alternative therapy is in / on the increase in Bahrain and we have new applications / application all the time." He also said the country wanted to make sure new clinics were safe. He said: "First, we need to see / watch evidence that they have the professional qualifications to do their job and that they have a business plant / plan." A hypnotherapist in Bahrain said many people did not understand alternative medicine. She said people, "still see it as a form of magic or something that can't be trust / trusted".

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_lt_rn_t_v_ m_d_c_n_ _s b_c_m_ng m_r_ p_p_l_r _n B_hr__n. M_r_ _nd m_r_ p__pl_ _r_ try_ng th_ngs l_k_ hypn_th_r_py _nd r__k_. Hypn_th_r_py _s wh_n _ hypn_th_r_p_st tr__s t_ ch_ng_ th_ f__l_ngs _nd b_h_v__r _f p__pl_. M_ny p__pl_ _s_ _t t_ st_p sm_k_ng. R__k_ ch_ng_s th_ _n_rgy l_n_s _n y__r b_dy t_ m_k_ y__ b_tt_r. P__pl_ _r_ _ls_ b_c_m_ng _nt_r_st_d _n _th_r k_nds _f _lt_rn_t_v_ m_d_c_n_, f_r _x_mpl_, h_m__p_thy _nd _c_p_nct_r_. W_k_p_d__.c_m s_ys _lt_rn_t_v_ m_d_c_n_ _s _ny tr__tm_nt th_t h__ls th_ b_dy w_th__t m_d_c_n_. W_k_p_d__ s_ys th_r_ _s l_ttl_ sc__nt_f_c r_s__rch _n _t. Th_r_ _r_ v_ry f_w m_d_c_l _n_v_rs_t__s _n w_st_rn c__ntr__s wh_r_ y__ c_n st_dy _lt_rn_t_v_ m_d_c_n_.

B_hr__n _ll_w_d _lt_rn_t_v_ m_d_c_n_ _n 2012 _nd _s b__ng v_ry c_r_f_l. _t _nly g_v_ l_c_nc_s t_ s_v_n th_r_py cl_n_cs _n 2013. Dr B_h_ F_t_h_ fr_m B_hr__n's h__lth d_p_rtm_nt s__d m_r_ p__pl_ w_nt_d t_ _p_n th__r _wn cl_n_cs. H_ t_ld G_lf N_ws: "_lt_rn_t_v_ th_r_py _s _n th_ _ncr__s_ _n B_hr__n _nd w_ h_v_ n_w _ppl_c_t__ns _ll th_ t_m_." H_ _ls_ s__d th_ c__ntry w_nt_d t_ m_k_ s_r_ n_w cl_n_cs w_r_ s_f_. H_ s__d: "F_rst, w_ n__d t_ s__ _v_d_nc_ th_t th_y h_v_ th_ pr_f_ss__n_l q__l_f_c_t__ns t_ d_ th__r j_b _nd th_t th_y h_v_ _ b_s_n_ss pl_n." _ hypn_th_r_p_st _n B_hr__n s__d m_ny p__pl_ d_d n_t _nd_rst_nd _lt_rn_t_v_ m_d_c_n_. Sh_ s__d p__pl_, "st_ll s__ _t _s _ f_rm _f m_g_c _r s_m_th_ng th_t c_n't b_ tr_st_d".

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

alternative medicine is becoming more popular in bahrain more and more people are trying things like hypnotherapy and reiki hypnotherapy is when a hypnotherapist tries to change the feelings and behavior of people many people use it to stop smoking reiki changes the energy lines in your body to make you better people are also becoming interested in other kinds of alternative medicine for example homeopathy and acupuncture wikipediacom says alternative medicine is any treatment that heals the body without medicine wikipedia says there is little scientific research on it there are very few medical universities in western countries where you can study alternative medicine

bahrain allowed alternative medicine in 2012 and is being very careful it only gave licences to seven therapy clinics in 2013 dr baha fateha from bahrain's health department said more people wanted to open their own clinics he told gulf news "alternative therapy is on the increase in bahrain and we have new applications all the time" he also said the country wanted to make sure new clinics were safe he said "first we need to see evidence that they have the professional qualifications to do their job and that they have a business plan" a hypnotherapist in bahrain said many people did not understand alternative medicine she said people "still see it as a form of magic or something that can't be trusted"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AlternativemedicineisbecomingmorepopularinBahrain.Moreandmorepeopl
earetryingthingslikehypnotherapyandreiki.Hypnotherapyiswhenahypnothe
rapisttriestochangethefeelingsandbehaviorofpeople.Manypeopleuseittosto
psmoking.Reikichangestheenergylinesinyourbodytomakeyoubetter.People
arealsobecominginterestedinotherkindsofalternativemedicine,forexample,
homeopathyandacupuncture.Wikipedia.comsaysalternativemedicineisanyt
reatmentthathealsthebodywithoutmedicine.Wikipediasaysthereislittlescien
tificresearchonit.Thereareveryfewmedicaluniversitiesinwesterncountriesw
hereyoucanstudyalternativemedicine.Bahrainallowedalternativemedicinei
n2012andisbeingverycareful.Itonlygavelicencestoseventherapyclinicsin20
13.DrBahaFatehafromBahrain'shealthdepartmentsaidmorepeoplewantedt
oopentheirownclinics.HetoldGulfNews:"Alternativetherapyisontheincreasei
nBahrainandwehavenewapplicationsallthetime."Healsosaidthecountrywan
tedtomakesurenewclinicsweresafe.Hesaid:"First,weneedtoseeevidencetha
ttheyhavetheprofessionalqualificationstodotheirjobandthattheyhaveabusin
essplan."AhypnotherapistinBahrainsaidmanypeopledidnotunderstandalter
nativemedicine.Shesaidpeople,"stillseeitasaformofmagicorsomethingthatc
an'tbetrusted".

FREE WRITING

Write about alternative medicine for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Alternative medicine is better than that using modern drugs. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about alternative medicine. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. ALTERNATIVE MEDICINE: Make a poster about alternative medicine. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. MEDICINE: Write a magazine article about alternative medicine. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an alternative medicine expert. Ask him/her three questions about alternative medicine. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

becoming

a.

getting

2.

trying

b.

checking out

3.

behavior

c.

actions

4.

kinds

d.

types

5.

treatment

e.

care

6.

careful

f.

cautious

7.

increase

g.

rise

8.

applications

h.

requests

9.

evidence

i.

proof

10.

trusted

j.

believed in

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Hypnotherapy and reiki

2.

The feelings and behavior of people

3.

Smoking

4.

Energy lines

5.

Very few

6.

2012

7.

Seven

8.

That they are safe

9.

A business plan

10.

Magic

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You