The Reading / Listening - Level 3

A new report warns that people could be in danger from superbugs if they eat rare and undercooked meat. The report is called the Review on Antimicrobial Resistance. Researchers looked into how antibiotics in food are making bugs stronger. The report said the use of antibiotics in agriculture is making bugs stronger and more resistant to our medicines. The researchers said the huge amount of antibiotics in farming could be dangerous to people's health around the world. They suggested that farmers reduce the amount of antibiotics they give to their animals. The leader of the research, Jim O'Neill, said this was important if we wanted to make sure that our life-saving medicines still work effectively.



The researchers are calling for strict targets to reduce the number of antibiotics given to farm animals. Mr O'Neill said this was necessary because of the huge amount of antibiotics farmers give their animals. He said: "I find it [unbelievable] that in many countries, most of the consumption of antibiotics is in animals, rather than humans. This creates a big risk for everyone." He added that the public could get ill from superbugs if they ate meat that was rare or undercooked. He said: "My advice to consumers is that they have to make sure they cook meat properly. If you are going to choose to cook it as rare as possible you have to be aware of where it's coming from."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/12038056/Rare-steaks-could-put-diners-at-risk-of-superbugs.html
  • http://www.theguardian.com/society/2015/dec/08/antibiotic-use-food-fuels-humans-resistance-vital-drugs-report
  • http://uk.reuters.com/article/uk-health-antibiotics-livestock-idUKKBN0TR01W20151208


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. ANTIBIOTICS: Students walk around the class and talk to other students about antibiotics. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

report / danger / superbugs / antibiotics / agriculture / medicines / farming / research / targets / necessary / amount / animals / risk / consumers / cook / properly / advice

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. BUGS: What can we do to stop these bugs from harming us? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Problems / Dangers

How to prevent them

Flu

 

 

Diarrhoea

 

 

Cold

 

 

Stomach bugs

 

 

Malaria

 

 

Internet virus

 

 

4. RESISTANT: Students A strongly believe scientists will make our medicines resistant to all bugs one day; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. MEAT: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • steak

  • lamb

  • chicken

  • goat

  • duck

  • pork

  • pigeon

  • bacon

6. MEDICINE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "medicine". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A report says people should avoid eating raw meat.

T / F

b.

The report is about bugs becoming stronger against antibiotics.

T / F

c.

The report said farmers should give their animals more antibiotics.

T / F

d.

The research leader said we need to keep life-saving medicine working.

T / F

e.

Researchers want strict targets on antibiotics given to animals.

T / F

f.

Humans consume more antibiotics than animals across the world.

T / F

g.

The researcher said people don't need to worry about cooking meat.

T / F

h.

The researcher suggested you should know where meat is from.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

warns

a.

very big

2.

agriculture

b.

essential

3.

huge

c.

drugs

4.

amount

d.

tough

5.

medicines

e.

correctly

6.

strict

f.

cautions

7.

necessary

g.

quantity

8.

rather than

h.

informed about

9.

properly

i.

farming

10.

aware

j.

instead of

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

rare and

a.

for strict targets

2.

making bugs stronger and

b.

of antibiotics

3.

dangerous to

c.

meat properly

4.

reduce the amount

d.

more resistant

5.

life-saving medicines

e.

from superbugs

6.

researchers are calling

f.

people's health

7.

in animals, rather

g.

it's coming from

8.

the public could get ill

h.

still work effectively

9.

make sure they cook

i.

undercooked meat

10.

be aware of where

j.

than humans





GAP FILL

A new report warns that people could be in (1) ____________ from superbugs if they eat (2) ____________ and undercooked meat. The report is called the Review on Antimicrobial Resistance. Researchers looked into how antibiotics in food are making bugs (3) ____________. The report said the use of antibiotics in agriculture is making bugs stronger and more (4) ____________ to our medicines. The researchers said the huge amount of antibiotics in farming could be (5) ____________ to people's health around the world. They (6) ____________ that farmers reduce the (7) ____________ of antibiotics they give to their animals. The leader of the research, Jim O'Neill, said this was important if we wanted to make (8) ____________ that our life-saving medicines still work effectively.

 

 

stronger
suggested
danger
rare
sure
dangerous
resistant
amount

The researchers are calling for (9) ____________ targets to reduce the number of antibiotics given to farm animals. Mr O'Neill said this was necessary because of the (10) ____________ amount of antibiotics farmers give their animals. He said: "I find it [unbelievable] that in many countries, most of the consumption of antibiotics is in (11) ____________, rather than humans. This creates a big (12) ____________ for everyone." He added that the (13) ____________ could get ill from superbugs if they ate meat that was rare or undercooked. He said: "My (14) ____________ to consumers is that they have to make sure they cook meat (15) ____________. If you are going to choose to cook it as rare as possible you have to be aware of where it's (16) ____________ from."

 

public
huge
properly
risk
coming
strict
animals
advice

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

people could be in danger from superbugs if they eat rare and ______

 

a.  under cooked meat
b.  undercooked meat
c.  under cooking meat
d.  undercooking meat

2)

the use of antibiotics in agriculture is making bugs stronger and more resistant ______

 

a.  to our medicinal
b.  to your medicines
c.  to your medicine
d.  to our medicines

3)

antibiotics in farming could be dangerous to people's health ______

 

a.  around a world
b.  around this world
c.  around that world
d.  around the world

4)

They suggested that farmers reduce the amount of antibiotics they give ______

 

a.  to their animals
b.  to them animals
c.  to they're animals
d.  to their animal

5)

we wanted to make sure that our life-saving medicines still ______

 

a.  work effective
b.  work effect actively
c.  work actively
d.  work effectively

6)

strict targets to reduce the number of antibiotics given ______

 

a.  too farm animals
b.  to farm animals
c.  two farm animals
d.  through farm animals

7)

this was necessary because of the huge amount of antibiotics farmers ______

 

a.  given their animals
b.  gives their animals
c.  give their animals
d.  give them animals

8)

most of the consumption of antibiotics is in animals, rather than humans. This ______

 

a.  creates a big risky
b.  creates a big risked
c.  creates a big risk
d.  creates a big risks

9)

He said: "My advice to consumers is that they have to make sure they ______

 

a.  cook meat properly
b.  cook meat property
c.  cook meat proper lie
d.  cook meat proper lay

10)

If you are going to choose to cook it as rare as possible you ______

 

a.  have to be a wear
b.  have to beer wear
c.  have to be a rare
d.  have to be aware

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A (1) ___________________ that people could be in danger from superbugs if they eat rare and undercooked meat. The report is called the Review on Antimicrobial Resistance. Researchers (2) ___________________ antibiotics in food are making bugs stronger. The report (3) ___________________ antibiotics in agriculture is making bugs stronger and more resistant to our medicines. The researchers said  (4) ___________________ of antibiotics in farming (5) ___________________ to people's health around the world. They suggested that farmers reduce the amount of antibiotics they give to their animals. The leader of the research, Jim O'Neill, said this was important if we wanted to make sure that (6) ___________________ medicines still work effectively.

The researchers (7) ___________________ strict targets to reduce the number of antibiotics given to farm animals. Mr O'Neill said this was necessary because (8) ___________________ amount of antibiotics farmers give their animals. He said: "I find it [unbelievable] that in many countries, most of the consumption of antibiotics (9) ___________________, rather than humans. This creates (10) ___________________ everyone." He added that the public could get ill from superbugs if they ate meat that was rare or undercooked. He said: "My advice to consumers (11) ___________________ have to make sure they cook meat properly. If you are going to choose to cook it as rare as possible you (12) ___________________ aware of where it's coming from."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What did a report say people could be in danger from?

2.

What is it in food that is making bugs stronger?

3.

What industry did the researcher say was using too many antibiotics?

4.

Who did researchers say should reduce the use of antibiotics?

5.

What did a researcher say should work effectively?

6.

What kind of targets are researchers calling for?

7.

Who consumes more antibiotics than humans?

8.

What kind of meat could make people ill?

9.

What did a researcher advise people to do to meat?

10.

What did the researcher say you have to be aware of with meat?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What did a report say people could be in danger from?

6.

What kind of targets are researchers calling for?

 

a) danger
b) superbugs
c) reviews
d) vegetarians

 

a) moving ones
b) round ones
c) strict ones
d) coloured ones

2.

What is it in food that is making bugs stronger?

7.

Who consumes more antibiotics than humans?

 

a) fat
b) agriculture
c) protein
d) antibiotics

 

a) bugs
b) farmers
c) researchers
d) animals

3.

What industry did the researcher say was using too many antibiotics?

8.

What kind of meat could make people ill?

 

a) farming
b) research
c) pharmaceuticals
d) technology

 

a) rare meat
b) red meat
c) goat
d) steak

4.

Who did researchers say should reduce the use of antibiotics?

9.

What did a researcher advise people to do to meat?

 

a) researchers
b) vegetarians
c) farmers
d) everyone

 

a) cook it properly
b) put it in the bin
c) freeze it
d) boil it

5.

What did a researcher say should work effectively?

10.

What did the researcher say you have to be aware of with meat?

 

a) researchers
b) life-saving medicines
c) bugs
d) farms

 

a) how much fat is in it
b) where it's from
c) how old it is
d) the colour

ROLE PLAY

Role  A – Flu

You think the flu is the worst thing to have. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't as bad about their things. Also, tell the others which is the least-worse of these (and why): sore throat, a toothache or a computer virus.

Role  B – Sore throat

You think a sore throat is the worst thing to have. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't as bad about their things. Also, tell the others which is the least-worse of these (and why): flu, a toothache or a computer virus.

Role  C – Toothache

You think a toothache is the worst thing to have. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't as bad about their things. Also, tell the others which is the least-worse of these (and why): sore throat, flu or a computer virus.

Role  D – Computer virus

You think a computer virus is the worst thing to have. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't as bad about their things. Also, tell the others which is the least-worse of these (and why):  sore throat, a toothache or flu.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'super' and 'bug'.

super

bug

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • new
  • called
  • looked
  • agriculture
  • leader
  • work
  • calling
  • necessary
  • find
  • risk
  • properly
  • aware

ANTIBIOTICS SURVEY

Write five GOOD questions about antibiotics in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ANTIBIOTICS DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'bacteria'?

3)

What do you think about what you read?

4)

Do you worry about the safety of the food you eat?

5)

What do you know about antibiotics?

6)

How safe do you think food in supermarkets is?

7)

What do you know about superbugs?

8)

What would happen if antibiotics no longer worked?

9)

Should we grow more of the food we eat ourselves?

10)

Should we all become vegetarian?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

How big is this problem?

13)

What superbugs or viruses do you know about?

14)

What is the problem of giving animals antibiotics?

15)

Do you think scientists will always be able to fight bugs?

16)

What do you think of rare or raw meat?

17)

Do we need to change what we eat?

18)

What advice do you have for farmers?

19)

What will you do from now to avoid the risk of superbugs?

20)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

--------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A new report (1) ____ that people could be in danger from superbugs if they eat rare and undercooked meat. The report is (2) ____ the Review on Antimicrobial Resistance. Researchers looked into how antibiotics in food are (3) ____ bugs stronger. The report said the use of antibiotics in agriculture is making bugs stronger and more resistant (4) ____ our medicines. The researchers said the huge amount of antibiotics in farming could be dangerous to people's health around the world. They suggested that farmers (5) ____ the amount of antibiotics they give to their animals. The leader of the research, Jim O'Neill, said this was important if we wanted to make sure that our life-saving medicines still work (6) ____.

The researchers are calling for (7) ____ targets to reduce the number of antibiotics given to farm animals. Mr O'Neill said this was necessary because of the (8) ____ amount of antibiotics farmers give their animals. He said: "I find it [unbelievable] that in many countries, most of the consumption of antibiotics is in animals,         (9) ____ than humans. This creates a big (10) ____ for everyone." He added that the public could get ill from superbugs if they ate meat that was rare or undercooked. He said: "My advice to consumers is (11) ____ they have to make sure they cook meat properly. If you are going to choose to cook it as rare as possible you have to be (12) ____ of where it's coming from."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

warnings

(b)

warning

(c)

warns

(d)

warms

2.

(a)

called

(b)

name

(c)

stated

(d)

calling

3.

(a)

making

(b)

made

(c)

makes

(d)

make

4.

(a)

to

(b)

by

(c)

at

(d)

on

5.

(a)

reduction

(b)

reduce

(c)

reducing

(d)

reduces

6.

(a)

effortless

(b)

affront

(c)

affect

(d)

effectively

7.

(a)

strictly

(b)

strictness

(c)

strict

(d)

restrict

8.

(a)

hugs

(b)

hygiene

(c)

hog

(d)

huge

9.

(a)

rather

(b)

prefer

(c)

instead

(d)

alike

10.

(a)

risk

(b)

risky

(c)

riskiness

(d)

risked

11.

(a)

then

(b)

that

(c)

thus

(d)

through

12.

(a)

awareness

(b)

awarded

(c)

aware

(d)

awash

SPELLING

Paragraph 1

1.

in danger from ugubressp

2.

the use of cisatonbtii in agriculture

3.

the huge umanot

4.

The leader of the csrareeh

5.

our life-saving micnsdeie

6.

still work fefecyetlvi

Paragraph 2

7.

rcistt targets

8.

cerued the number

9.

in animals, rather than unahsm

10.

My cveadi to consumers is…

11.

make sure they cook meat prerpylo

12.

you have to be aewar of where it's coming from

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

everyone." He added that the public could get ill from superbugs if they ate meat that was rare or

(    )

farming could be dangerous to people's health around the world. They suggested that farmers

(    )

reduce the amount of antibiotics they give to their animals. The leader of the research, Jim O'Neill, said this was

(    )

of the consumption of antibiotics is in animals, rather than humans. This creates a big risk for

(    )

important if we wanted to make sure that our life-saving medicines still work effectively.

(    )

animals. Mr O'Neill said this was necessary because of the huge amount of antibiotics

(    )

are going to choose to cook it as rare as possible you have to be aware of where it's coming from."

(    )

undercooked. He said: "My advice to consumers is that they have to make sure they cook meat properly. If you

(    )

stronger and more resistant to our medicines. The researchers said the huge amount of antibiotics in

(    )

The researchers are calling for strict targets to reduce the number of antibiotics given to farm

(    )

farmers give their animals. He said: "I find it [unbelievable] that in many countries, most

(    )

undercooked meat. The report is called the Review on Antimicrobial Resistance. Researchers looked into how

(    )

antibiotics in food are making bugs stronger. The report said the use of antibiotics in agriculture is making bugs

1  )

A new report warns that people could be in danger from superbugs if they eat rare and

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

could   People   superbugs   from   danger   in   be   .  

2.

antibiotics   bugs   in   stronger   food   are   How   making   .  

3.

stronger   The   use  of  antibiotics   in  agriculture   is  making   bugs  .

4.

farmers  amount  that   the  antibiotics  suggested  reduce   of   They  .

5.

our   life   -   saving   medicines   still   work   Make   sure   that   .  

6.

for   calling   are   researchers   The   targets   strict   .  

7.

give   amount   farmers   animals   huge   antibiotics   their   The   of   .  

8.

is   the   antibiotics   animals   of   of   in   Most   consumption   .  

9.

to   make   meat   have   they   cook   They   sure   properly   .  

10.

it's   coming   from   You   have   to   be   aware   of   where   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new report warns / warning that people could be in / on danger from superbugs if they eat rare and undercooked meat. The report is calling / called the Review on Antimicrobial Resistance. Researchers looked into / onto how antibiotics in food are making bugs stronger. The report said the use of antibiotics in agriculture is / are making bugs stronger and more resistant to our medicines. The researchers said the hugely / huge amount of antibiotics in farming could been / be dangerous to people's health around the world. They suggested that farmers reduce / reduction the amount of antibiotics they give to their animals. The leader / lead of the research, Jim O'Neill, said this was important if we wanted to make sure that our life-saving medicines still work effective / effectively.

The researchers are calling for strictly / strict targets to reduce the number of antibiotics gave / given to farm animals. Mr O'Neill said this was necessary / needing because of the huge amount of antibiotics farmers give their animals. He said: "I find it [unbelievable] that in / on many countries, most of the consumption of antibiotics is in animals, prefer / rather than humans. This creates a big risk / risky for everyone." He added that the public could get / getting ill from superbugs if they ate meat that was rare or undercooked. He said: "My advise / advice to consumers is that they have to make sure they cook meat properly / proper. If you are going to choose to cook it as rare as possible you have to be aware of where it's coming to / from."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w r_p_rt w_rns th_t p__pl_ c__ld b_ _n d_ng_r fr_m s_p_rb_gs _f th_y __t r_r_ _nd _nd_rc__k_d m__t. Th_ r_p_rt _s c_ll_d th_ R_v__w _n _nt_m_cr_b__l R_s_st_nc_. R_s__rch_rs l__k_d _nt_ h_w _nt_b__t_cs _n f__d _r_ m_k_ng b_gs str_ng_r. Th_ r_p_rt s__d th_ _s_ _f _nt_b__t_cs _n _gr_c_lt_r_ _s m_k_ng b_gs str_ng_r _nd m_r_ r_s_st_nt t_ __r m_d_c_n_s. Th_ r_s__rch_rs s__d th_ h_g_ _m__nt _f _nt_b__t_cs _n f_rm_ng c__ld b_ d_ng_r__s t_ p__pl_'s h__lth _r__nd th_ w_rld. Th_y s_gg_st_d th_t f_rm_rs r_d_c_ th_ _m__nt _f _nt_b__t_cs th_y g_v_ t_ th__r _n_m_ls. Th_ l__d_r _f th_ r_s__rch, J_m _'N__ll, s__d th_s w_s _mp_rt_nt _f w_ w_nt_d t_ m_k_ s_r_ th_t __r l_f_-s_v_ng m_d_c_n_s st_ll w_rk _ff_ct_v_ly.

Th_ r_s__rch_rs _r_ c_ll_ng f_r str_ct t_rg_ts t_ r_d_c_ th_ n_mb_r _f _nt_b__t_cs g_v_n t_ f_rm _n_m_ls. Mr _'N__ll s__d th_s w_s n_c_ss_ry b_c__s_ _f th_ h_g_ _m__nt _f _nt_b__t_cs f_rm_rs g_v_ th__r _n_m_ls. H_ s__d: "_ f_nd _t [_nb_l__v_bl_] th_t _n m_ny c__ntr__s, m_st _f th_ c_ns_mpt__n _f _nt_b__t_cs _s _n _n_m_ls, r_th_r th_n h_m_ns. Th_s cr__t_s _ b_g r_sk f_r _v_ry_n_." H_ _dd_d th_t th_ p_bl_c c__ld g_t _ll fr_m s_p_rb_gs _f th_y _t_ m__t th_t w_s r_r_ _r _nd_rc__k_d. H_ s__d: "My _dv_c_ t_ c_ns_m_rs _s th_t th_y h_v_ t_ m_k_ s_r_ th_y c__k m__t pr_p_rly. _f y__ _r_ g__ng t_ ch__s_ t_ c__k _t _s r_r_ _s p_ss_bl_ y__ h_v_ t_ b_ _w_r_ _f wh_r_ _t's c_m_ng fr_m."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

A new report warns that people could be in danger from superbugs if they eat rare and undercooked meat the report is called the review on antimicrobial resistance researchers looked into how antibiotics in food are making bugs stronger the report said the use of antibiotics in agriculture is making bugs stronger and more resistant to our medicines the researchers said the huge amount of antibiotics in farming could be dangerous to people's health around the world they suggested that farmers reduce the amount of antibiotics they give to their animals the leader of the research jim o'neill said this was important if we wanted to make sure that our life-saving medicines still work effectively

The researchers are calling for strict targets to reduce the number of antibiotics given to farm animals mr o'neill said this was necessary because of the huge amount of antibiotics farmers give their animals he said "i find it [unbelievable] that in many countries most of the consumption of antibiotics is in animals rather than humans this creates a big risk for everyone" he added that the public could get ill from superbugs if they ate meat that was rare or undercooked he said "my advice to consumers is that they have to make sure they cook meat properly if you are going to choose to cook it as rare as possible you have to be aware of where it's coming from"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Anewreportwarnsthatpeoplecouldbeindangerfromsuperbugsiftheye
atrareandundercookedmeat.ThereportiscalledtheReviewonAntimic
robialResistance.Researcherslookedintohowantibioticsinfoodarema
kingbugsstronger.Thereportsaidtheuseofantibioticsinagricultureis
makingbugsstrongerandmoreresistanttoourmedicines.Theresearch
erssaidthehugeamountofantibioticsinfarmingcouldbedangeroustop
eople'shealtharoundtheworld.Theysuggestedthatfarmersreducethe
amountofantibioticstheygivetotheiranimals.Theleaderoftheresearc
h,JimO'Neill,saidthiswasimportantifwewantedtomakesurethatourlif
e-savingmedicinesstillworkeffectively.Theresearchersarecallingfo
rstricttargetstoreducethenumberofantibioticsgiventofarmanimals.
MrO'Neillsaidthiswasnecessarybecauseofthehugeamountofantibioti
csfarmersgivetheiranimals.Hesaid:"Ifindit[unbelievable]thatinman
ycountries,mostoftheconsumptionofantibioticsisinanimals,ratherth
anhumans.Thiscreatesabigriskforeveryone."Headdedthatthepublic
couldgetillfromsuperbugsiftheyatemeatthatwasrareorundercooked
.Hesaid:"Myadvicetoconsumersisthattheyhavetomakesuretheycoo
kmeatproperly.Ifyouaregoingtochoosetocookitasrareaspossibleyou
havetobeawareofwhereit'scomingfrom."

FREE WRITING

Write about antibiotics for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

What are the advantages and disadvantages of being a vegetarian?

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about antibiotics. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. ANTIBIOTICS IN FOOD: Make a poster about antibiotics in food. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. VEGETARIAN: Write a magazine article about everyone becoming vegetarian. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on antibiotics. Ask him/her three questions about them. Give him/her three of your ideas on how we can stay healthy. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

T

f

F

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

warns

a.

cautions

2

agriculture

b.

farming

3.

huge

c.

very big

4.

amount

d.

quantity

5.

medicines

e.

drugs

6.

strict

f.

tough

7.

necessary

g.

essential

8.

rather than

h.

instead of

9.

properly

i.

correctly

10.

aware

j.

informed about

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Superbugs

2.

Antibiotics

3.

Farming

4.

Farmers

5.

Life-saving medicines

6.

Strict ones

7.

Animals

8.

Undercooked or rare meat

9.

Cook it properly

10.

Where it comes from

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You