My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 
 LEVEL 3  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 0
   Level 1
   Level 2


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (3 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

1 million Syrian child refugees (24th August, 2013)

There are now over one million child refugees because of the war in Syria. The United Nations called this number "a shameful milestone". The children were forced to leave Syria because it is too dangerous for them to stay in the country. Most of them are in Jordan, Turkey and Lebanon. They have recently started escaping to Europe and North Africa. The United Nations said: "This one millionth child refugee is not just another number. This is a real child ripped from home, maybe even from a family, facing horrors we can only begin to comprehend." Another 2 million children in Syria have no home. Half of Syria's 2 million refugees are children. Over 740,000 of these are under the age of eleven.

Syria's civil war started in March 2011. The UN says it is the worst refugee crisis for 20 years. The last situation as bad as Syria was the 1994 genocide in Rwanda. The UN high commissioner for refugees, Antonio Guterres, told reporters: "The youth of Syria are losing their homes, their family members and their futures. Even after they have crossed a border to safety, they are traumatised, depressed and in need of a reason for hope." The UN warned the world that the children face many dangers. Many are now used illegally for child labour. Others are sold for early marriages or for the sex trade. Very few of the children can go to any kind of school. The UN said just 118,000 of the children are in education.

Try Level 0, Level 1 or Level 2

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23803308 http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/1m-children-displaced-from-syria-says-united-nations-8781424.html

 

WARM-UPS

1. REFUGEES: Students walk around the class and talk to other students about refugees. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

child refugees / war / shameful / forced to leave / escaping / horrors / have no home / crisis / genocide / crossed a border / safety / traumatised / depressed / dangers

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. ONE MILLION: What's it like for Syria's million child refugees? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What do you think it's like?

How can we help?

Home

 

 

Food

 

 

School

 

 

Friends

 

 

Soldiers

 

 

Future

 

 

4. SHAMEFUL: Students A strongly believe it is shameful the world is not helping these children; Students B strongly believe the world is doing all it can.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. SYRIA DANGERS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the biggest dangers for children at the top. Change partners often and share your rankings.

  • chemical weapons

  • being sold as a child worker

  • not going to school

  • disease

  • depression

  • being shot

  • joining an army

  • losing touch with family

6. WAR: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "war". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The UN said it was shameful there were so many child refugees.

T / F

b.

Most of the children have escaped to North Africa and Europe.

T / F

c.

The UN said the on millionth child refugee is just another number.

T / F

d.

A quarter of Syrian refugees are children.

T / F

e.

The UN said Syria's refugee crisis is the world's worst in two decades.

T / F

f.

The last crisis as bad as Syria was in Rwanda.

T / F

g.

The UN said the children are in danger even after they leave Syria.

T / F

h.

Just under 12,000 of the child refugees go to school.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

because of

a.

fleeing

2.

shameful

b.

schooling

3.

escaping

c.

emergency

4.

comprehend

d.

due to

5.

under

e.

mass murder

6.

crisis

f.

young people

7.

genocide

g.

shocking

8.

youth

h.

sad

9.

depressed

i.

below

10.

education

j.

understand

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

because of

a.

begin to comprehend

2.

The United Nations called this number

b.

in education

3.

They have recently started

c.

"a shameful milestone"

4.

facing horrors we can only

d.

the war in Syria

5.

740,000 of these are under

e.

crisis for 20 years

6.

civil

f.

a border to safety

7.

the worst refugee

g.

escaping to Europe

8.

after they have crossed

h.

labour

9.

child

i.

the age of eleven

10.

just 118,000 of the children are

j.

war

 

GAP FILL

There are now (1) ____________ one million child refugees because of the war in Syria. The United Nations called this number "a (2) ____________ milestone". The children were (3) ____________ to leave Syria because it is too dangerous for them to stay in the country. Most of them are in Jordan, Turkey and Lebanon. They have recently started (4) ____________ to Europe and North Africa. The United Nations said: "This one (5) ____________ child refugee is not just another number. This is a real child ripped from home, maybe even from a family, (6) ____________ horrors we can only begin to (7) ____________." Another 2 million children in Syria have no home. Half of Syria's 2 million refugees are children. Over 740,000 of (8) ____________ are under the age of eleven.

 

 

facing
these
shameful
millionth
over
escaping
comprehend
forced

Syria's (9) ____________ war started in March 2011. The UN says it is the worst refugee (10) ____________ for 20 years. The last situation as bad as Syria was the 1994 (11) ____________ in Rwanda. The UN high commissioner for refugees, Antonio Guterres, told reporters: "The youth of Syria are (12) ____________ their homes, their family members and their futures. Even after they have crossed a (13) ____________ to safety, they are traumatised, depressed and in need of a reason for (14) ____________." The UN warned the world that the children face many dangers. Many are now used illegally for child (15) ____________. Others are sold for early marriages or for the sex trade. Very few of the children can go to any kind of school. The UN said just 118,000 of the children are in (16) ____________.

 

losing
labour
crisis
education
hope
civil
genocide
border





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

There are now over one million child refugees ______

 

a.  because of the wars
b.  because of the warrior
c.  because of the war
d.  because of the wartime

2)

The United Nations called this number "a ______"

 

a.  shameful stepping stone
b.  shameful milestone
c.  shameful mine stone
d.  shameful mail stone

3)

it is too dangerous for them to stay ______

 

a.  on the country
b.  at the country
c.  to the country
d.  in the country

4)

facing horrors we can only begin ______

 

a.  to comprehends
b.  to comprehension
c.  to comprehending
d.  to comprehend

5)

Over 740,000 of these are ______ eleven

 

a.  under the age of
b.  under the old of
c.  under the years of
d.  under the youth of

6)

The UN says it is the worst ______ for 20 years

 

a.  refugee cry seas
b.  refugee crisis
c.  refugee crises
d.  refugee cry sees

7)

Even after they have crossed a ______

 

a.  border to safely
b.  border to safe tea
c.  border to safest
d.  border to safety

8)

Many are now used illegally for ______

 

a.  child's labour
b.  children labour
c.  child labour
d.  childish labour

9)

Others are sold for early marriages or for ______

 

a.  the sex trading
b.  the sex trade
c.  the sex trader
d.  the sex traded

10)

The UN said just 118,000 of the children ______

 

a.  are on education
b.  are in education
c.  are at education
d.  are to education

LISTENING – Listen and fill in the gaps

There (1) ___________________ million child refugees because of the war in Syria. The United Nations called this number "a shameful milestone". The children were (2) ___________________ Syria because it is too dangerous for (3) ___________________ country. Most of them are in Jordan, Turkey and Lebanon. They have recently started escaping to Europe and North Africa. The United Nations said: " (4) ___________________ child refugee is not just another number. This is a real child ripped from home, maybe even from a family, (5) ___________________ can only begin to comprehend." Another 2 million children in Syria have no home. Half of Syria's 2 million refugees are children. Over 740,000 of these (6) ___________________ of eleven.

Syria's civil war started in March 2011. The UN (7) ___________________ refugee crisis for 20 years. The last situation as bad as Syria was the 1994 genocide in Rwanda. The UN high commissioner for refugees, Antonio Guterres, told reporters: " (8) ___________________ are losing their homes, their family members and their futures. (9) ___________________ crossed a border to safety, they are traumatised, depressed (10) ___________________ reason for hope." The UN warned the world that the children face many dangers. Many are now (11) ___________________ child labour. Others are sold for early marriages or for the sex trade. (12) ___________________ children can go to any kind of school. The UN said just 118,000 of the children are in education.

 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who said one million child refugees was a "child milestone"?

2.

Why are the children leaving Syria?

3.

To which new places are the children escaping?

4.

How many homeless children are there in Syria?

5.

How many of Syria's homeless children are under 11 years old?

6.

What refugee crisis was as bad as the one in Syria?

7.

What three things did a UN spokesman say children are losing?

8.

What did the UN say the children needed?

9.

What are many of the children used for illegally?

10.

How many of the child refugees go to school?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who said one million child refugees was a "child milestone"?

6.

What refugee crisis was as bad as the one in Syria?

 

a) Barack Obama
b) a children's charity
c) the United Nations
d) Syria's president

 

a) the UN crisis 20 years ago
b) the Rwanda genocide
c) Syria's last war
d) the one in March 2011

2.

Why are the children leaving Syria?

7.

What three things did a UN spokesman say children are losing?

 

a) it's too dangerous to stay
b) the army told them to
c) to get a better education
d) their towns have disappeared

 

a) hope, childhood and innocence
b) schools, parks and playgrounds
c) their towns, cities and country
d) homes, family members and futures

3.

To which new places are the children escaping?

8.

What did the UN say the children needed?

 

a) Cyprus and Greece
b) Germany and Poland
c) Russia and Iran
d) Europe and North Africa

 

a) clothes
b) a reason for hope
c) a border
d) schools

4.

How many homeless children are there in Syria?

9.

What are many of the children used for illegally?

 

a) 200,000
b) 2,000,000
c) 22,000,000
d) 220,000

 

a) child labour
b) child soldiers
c) targets
d) propaganda

5.

How many of Syria's homeless children are under 11 years old?

10.

How many of the child refugees go to school?

 

a) exactly 740,000
b) a little fewer than 740,000
c) more than 740,000
d) around 740,000

 

a) 80,000
b) 18,000
c) 180,000
d) 118,000

ROLE PLAY

Role  A – The USA

You think the USA is the best place for the refugees. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the worst of these (and why): Lebanon, Saudi Arabia or inside Syria.

Role  B – Lebanon

You think Lebanon is the best place for the refugees. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the worst of these (and why): the USA, Saudi Arabia or inside Syria.

Role  C – Saudi Arabia

You think Saudi Arabia is the best place for the refugees. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the worst of these (and why): Lebanon, the USA or inside Syria.

Role  D – Inside Syria

You think inside Syria is the best place for the refugees. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the worst of these (and why): Lebanon, Saudi Arabia or the USA.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'civil' and 'war'.

civil

war

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • now
  • called
  • stay
  • another
  • facing
  • under
  • started
  • bad
  • youth
  • border
  • dangers
  • education

REFUGEES SURVEY

Write five GOOD questions about refugees in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

REFUGEES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'refugee'?

c)

What do you think about what you read?

d)

How could the world let the number of child refugees rise to a million?

e)

How shameful is this milestone?

f)

How can the world help the child refugees?

g)

How many more child refugees do you think there will be?

h)

What do you think it is like for the children going to other countries?

i)

Is the one millionth child really just another number?

j)

What can you do to help the child refugees?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you know about Syria's civil war?

c)

What do you know about the 1994 Rwandan genocide?

d)

What did the commissioner mean when he said children are losing their futures?

e)

How can doctors help children who are depressed and traumatised?

f)

How can the world keep the children safe?

g)

What do you think of a world in which such terrible things happen?

h)

What will Syria be like this time next year?

i)

What advice could you give to the children?

j)

What questions would you like to ask the head of the UN?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

There are now over one million child refugees because of the war in Syria. The United Nations called this (1) ____ "a shameful milestone". The children were (2) ____ to leave Syria because it is too dangerous for them to stay in the country. Most of them are in Jordan, Turkey and Lebanon. They have (3) ____ started escaping to Europe and North Africa. The United Nations said: "This one (4) ____ child refugee is not just another number. This is a real child ripped from home, maybe even from a family, facing horrors we can only begin to (5) ____." Another 2 million children in Syria have no home. Half of Syria's 2 million refugees are children. Over 740,000 of these are under the (6) ____ of eleven.

Syria's (7) ____ war started in March 2011. The UN says it is the worst refugee crisis for 20 years. The last situation as bad as Syria was the 1994 (8) ____ in Rwanda. The UN high commissioner for refugees, Antonio Guterres, told reporters: "The (9) ____ of Syria are losing their homes, their family members and their futures. Even after they have crossed a (10) ____ to safety, they are traumatised, depressed and in need of a reason for hope." The UN warned the world that the children (11) ____ many dangers. Many are now used illegally for child labour. Others are sold for early marriages or for the sex trade. Very few of the children can go to any kind of school. The UN said just 118,000 of the children are (12) ____ education.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

number

(b)

numeracy

(c)

numbered

(d)

numeral

2.

(a)

faced

(b)

focused

(c)

forced

(d)

fleeced

3.

(a)

recent

(b)

currently

(c)

current

(d)

recently

4.

(a)

million

(b)

millionth

(c)

millions

(d)

millionfold

5.

(a)

comprehends

(b)

comprehension

(c)

comprehensive

(d)

comprehend

6.

(a)

old

(b)

years

(c)

age

(d)

year

7.

(a)

anti-

(b)

civil

(c)

world

(d)

wage

8.

(a)

genocide

(b)

pesticide

(c)

suicide

(d)

herbicide

9.

(a)

youth

(b)

infants

(c)

toddlers

(d)

adolescents

10.

(a)

margin

(b)

frontier

(c)

border

(d)

rim

11.

(a)

head

(b)

eye

(c)

skull

(d)

face

12.

(a)

of

(b)

in

(c)

at

(d)

by

SPELLING

Paragraph 1

1.

a muleafhs milestone

2.

The children were ordcef to leave

3.

They have nyrtlcee started

4.

egnicasp to Europe

5.

facing rrrohso

6.

begin to mcepndheor

Paragraph 2

7.

Syria's iilvc war

8.

the worst refugee ssicir

9.

the 1994 necdeigo in Rwanda

10.

epdeerssd and in need of a reason for hope

11.

used alglielyl for child labour

12.

sold for early argeairsm

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

refugees, Antonio Guterres, told reporters: "The youth of Syria are losing their homes, their family members and their

(    )

for hope." The UN warned the world that the children face many dangers. Many are now used

(    )

number "a shameful milestone". The children were forced to leave Syria because it is too

(    )

Syria's civil war started in March 2011. The UN says it is the worst refugee crisis for

(    )

futures. Even after they have crossed a border to safety, they are traumatised, depressed and in need of a reason

(    )

recently started escaping to Europe and North Africa. The United Nations said: "This one

(    )

no home. Half of Syria's 2 million refugees are children. Over 740,000 of these are under the age of eleven.

(    )

dangerous for them to stay in the country. Most of them are in Jordan, Turkey and Lebanon. They have

(    )

millionth child refugee is not just another number. This is a real child ripped from home, maybe even from

(    )

go to any kind of school. The UN said just 118,000 of the children are in education.

1  )

There are now over one million child refugees because of the war in Syria. The United Nations called this

(    )

illegally for child labour. Others are sold for early marriages or for the sex trade. Very few of the children can

(    )

20 years. The last situation as bad as Syria was the 1994 genocide in Rwanda. The UN high commissioner for

(    )

a family, facing horrors we can only begin to comprehend." Another 2 million children in Syria have

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

The     this     a     .     called     milestone"    UN    number    "shameful

2.

They     Europe     to     escaping     started     recently     have.    

3.

comprehend     can     only     Facing     begin     horrors     to     we.    

4.

refugees     children     .     2     of     million     are     Half     Syria's

5.

11     Over     of    under    of    740,000    the    these     ,    age    are.   

6.

worst     it   The   20   refugee   is   UN   years   crisis   the   says   for.

7.

Syria     are     The     losing     youth     their     of     homes.    

8.

after     crossed     to     Even     have     border     they     a     safety.    

9.

labour     used     illegally     Many     for     are     child     now.    

10.

any     to     go     can     children    the    of    Few    school    of    kind.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

There are now over one million child refugees because of the war in Syria. The United Nations called this numeral / number "a shameful milestone". The children were forced / faced to leave Syria because it is too / to dangerous for them to reside / stay in the country. Most of them are in Jordan, Turkey and Lebanon. They have recent / recently started escaping to Europe and North Africa. The United Nations said: "This one million / millionth child refugee is not just another / other number. This is a real child ripped from home, maybe ever / even from a family, facing horrors we can only begin to comprehension / comprehend." Another 2 million children in Syria have no home. Half of Syria's 2 million refugees are children. Over 740,000 of these are under the age / old of eleven.

Syria's civil war started in March 2011. The UN says it is the worst refugee crisis / crises for 20 years. The last situation as worse / bad as Syria was the 1994 genocide in Rwanda. The UN high commissioner for refuges / refugees, Antonio Guterres, told reporters: "The youth / toddlers of Syria are losing their homes, their family members / member and their futures. Even after they have crossed a border to safety, they are traumatised, depression / depressed and in need of a reason for hope / hopeful." The UN warned the world that the children face / head many dangers. Many are now used illegal / illegally for child labour. Others are sold for early marriages or for the sex trade. Very few of the children can go to any kind of school. The UN said just 118,000 of the children are in / on education.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_r_ _r_ n_w _v_r _n_ m_ll__n ch_ld r_f_g__s b_c__s_ _f th_ w_r _n Syr__. Th_ _n_t_d N_t__ns c_ll_d th_s n_mb_r "_ sh_m_f_l m_l_st_n_". Th_ ch_ldr_n w_r_ f_rc_d t_ l__v_ Syr__ b_c__s_ _t _s t__ d_ng_r__s f_r th_m t_ st_y _n th_ c__ntry. M_st _f th_m _r_ _n J_rd_n, T_rk_y _nd L_b_n_n. Th_y h_v_ r_c_ntly st_rt_d _sc_p_ng t_ __r_p_ _nd N_rth _fr_c_. Th_ _n_t_d N_t__ns s__d: "Th_s _n_ m_ll__nth ch_ld r_f_g__ _s n_t j_st _n_th_r n_mb_r. Th_s _s _ r__l ch_ld r_pp_d fr_m h_m_, m_yb_ _v_n fr_m _ f_m_ly, f_c_ng h_rr_rs w_ c_n _nly b_g_n t_ c_mpr_h_nd." _n_th_r 2 m_ll__n ch_ldr_n _n Syr__ h_v_ n_ h_m_. H_lf _f Syr__'s 2 m_ll__n r_f_g__s _r_ ch_ldr_n. _v_r 740,000 _f th_s_ _r_ _nd_r th_ _g_ _f _l_v_n.

Syr__'s c_v_l w_r st_rt_d _n M_rch 2011. Th_ _N s_ys _t _s th_ w_rst r_f_g__ cr_s_s f_r 20 y__rs. Th_ l_st s_t__t__n _s b_d _s Syr__ w_s th_ 1994 g_n_c_d_ _n Rw_nd_. Th_ _N h_gh c_mm_ss__n_r f_r r_f_g__s, _nt_n__ G_t_rr_s, t_ld r_p_rt_rs: "Th_ y__th _f Syr__ _r_ l_s_ng th__r h_m_s, th__r f_m_ly m_mb_rs _nd th__r f_t_r_s. _v_n _ft_r th_y h_v_ cr_ss_d _ b_rd_r t_ s_f_ty, th_y _r_ tr__m_t_s_d, d_pr_ss_d _nd _n n__d _f _ r__s_n f_r h_p_." Th_ _N w_rn_d th_ w_rld th_t th_ ch_ldr_n f_c_ m_ny d_ng_rs. M_ny _r_ n_w _s_d _ll_g_lly f_r ch_ld l_b__r. _th_rs _r_ s_ld f_r __rly m_rr__g_s _r f_r th_ s_x tr_d_. V_ry f_w _f th_ ch_ldr_n c_n g_ t_ _ny k_nd _f sch__l. Th_ _N s__d j_st 118,000 _f th_ ch_ldr_n _r_ _n _d_c_t__n.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

there are now over one million child refugees because of the war in syria the united nations called this number "a shameful milestone" the children were forced to leave syria because it is too dangerous for them to stay in the country most of them are in jordan turkey and lebanon they have recently started escaping to europe and north africa the united nations said "this one millionth child refugee is not just another number this is a real child ripped from home maybe even from a family facing horrors we can only begin to comprehend" another 2 million children in syria have no home half of syria's 2 million refugees are children over 740000 of these are under the age of eleven

syria's civil war started in march 2011 the un says it is the worst refugee crisis for 20 years the last situation as bad as syria was the 1994 genocide in rwanda the un high commissioner for refugees antonio guterres told reporters "the youth of syria are losing their homes their family members and their futures even after they have crossed a border to safety they are traumatised depressed and in need of a reason for hope" the un warned the world that the children face many dangers many are now used illegally for child labour others are sold for early marriages or for the sex trade very few of the children can go to any kind of school the un said just 118000 of the children are in education

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

TherearenowoveronemillionchildrefugeesbecauseofthewarinSyr
ia.TheUnitedNationscalledthisnumber"ashamefulmilestone".The
childrenwereforcedtoleaveSyriabecauseitistoodangerousforthe
mtostayinthecountry.MostofthemareinJordan,TurkeyandLebano
n.TheyhaverecentlystartedescapingtoEuropeandNorthAfrica.Th
eUnitedNationssaid:"Thisonemillionthchildrefugeeisnotjustanot
hernumber.Thisisarealchildrippedfromhome,maybeevenfromaf
amily,facinghorrorswecanonlybegintocomprehend."Another2mi
llionchildreninSyriahavenohome.HalfofSyria's2millionrefugeesa
rechildren.Over740,000oftheseareundertheageofeleven.Syria's
civilwarstartedinMarch2011.TheUNsaysitistheworstrefugeecrisi
sfor20years.ThelastsituationasbadasSyriawasthe1994genocidei
nRwanda.TheUNhighcommissionerforrefugees,AntonioGuterres
,toldreporters:"TheyouthofSyriaarelosingtheirhomes,theirfamil
ymembersandtheirfutures.Evenaftertheyhavecrossedaborderto
safety,theyaretraumatised,depressedandinneedofareasonforho
pe."TheUNwarnedtheworldthatthechildrenfacemanydangers.Ma
nyarenowusedillegallyforchildlabour.Othersaresoldforearlymarri
agesorforthesextrade.Veryfewofthechildrencangotoanykindofsc
hool.TheUNsaidjust118,000ofthechildrenareineducation.

FREE WRITING

Write about refugees for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Foreign countries need to act now to stop the war in Syria.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Syria's child refugees. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. REFUGEES: Make a poster about refugees. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ONE MILLION: Write a magazine article about Syria's one million child refugees. Include imaginary interviews with some of them.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on Syria. Ask him/her three questions about the refugees. Give him/her three ideas on how to help them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

F

d

F

e

T

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

because of

a.

due to

2.

shameful

b.

shocking

3.

escaping

c.

running away

4.

comprehend

d.

understand

5.

under

e.

below

6.

crisis

f.

emergency

7.

genocide

g.

mass murder

8.

youth

h.

young people

9.

depressed

i.

sad

10.

education

j.

schooling

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The United Nations

2.

It is too dangerous to stay

3.

Europe and North Africa

4.

Two million

5.

740,000

6.

The Rwanda genocide

7.

Their homes, family members and futures

8.

A reason for hope

9.

Child labour

10.

118,000

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy